Buitenland

Ultrarechtse Steve Bannon ligt „standaard dwars”

Kabaal maken, keihard tegen de schenen van de gevestigde orde schoppen en „lekker dwars” zijn. Het zijn de kenmerken van de aanpak van Steve Bannon, de man die Donald Trump heeft benoemd tot zijn strateeg en persoonlijk adviseur.

W. B. Kranendonk
15 November 2016 10:48Gewijzigd op 16 November 2020 08:32
Steve Bannon. beeld AFP, Mandel Ngan
Steve Bannon. beeld AFP, Mandel Ngan

Velen in Washington houden hun hart vast nu Bannon vrij toegang krijgt tot de Oval Office, de werkkamer van de president. Problemen zijn te voorzien omdat daarmee de bekwame chef-staf Reince Priebus geen vat op hem heeft. Dat zal fricties geven, zo denken de meeste politieke waarnemers.

Belangrijker is nog dat Bannon met regelmaat dingen roept waarbij de soms boude uitspraken van Trump kinderspel lijken. Denkbaar is dat hij daarmee de verzoenende en matigende aanpak van Priebus dwarsboomt. Het meest dramatisch is dat Bannon daar ook niets om geeft. „Ik ben standaard overal tegen, zie mij maar als beroepsdwarsligger.”

Dat de nieuwe persoonlijk adviseur van Trump een ‘bonus’ verdient, daarover is zo ongeveer iedereen het wel eens. Het heeft Trump geen windeieren gelegd dat hij Steve Bannon in augustus tot campagneleider benoemde. Wat men ook van zijn aanpak vindt, hij slaagde met onorthodoxe aanpak er wel in om groepen nieuwe, vaak vergeten, kiezers aan te boren.

Ultrarechts

In gevestigde kringen is Bannon berucht. Vooral via de website Breitbart News verspreidt hij ultrarechtse, nationalistische ideeën die doorgaans goed vallen bij blanke, ontevreden Amerikanen. Het is veelzeggend dat de Ku Klux Klan, de ‘geheime’ organisatie die berucht is vanwege haar acties tegen zwarte bevolking, de benoeming van Bannon toejuicht.

Behalve dat de website Breitbart News nogal wat (zogenaamde) complotten aan het licht brengt, deinst de redactie er niet voor terug om racistische, seksistische en antisemitische taal te gebruiken. Daarbij overschrijdt Bannon nogal eens de grenzen van het betamelijke. Bekend voorbeeld is een bijdrage van hem waarin hij vraagt: „Wilt u liever dat uw kind aan feminisme of aan kanker lijdt?” Wie kiest voor het eerste, krijgt van Bannon een stevig lesje over de gevaren van vrouwenemancipatie.

Steve Bannon werd in 1953 geboren in Norfolk, Virginia. Hij studeerde nationale veiligheidskunde, diende bij de marine en ging vervolgens werken bij de zakenbank Goldman Sachs. Daarna richtte hij een eigen investeringsmaatschappij op, die zich toelegde op de mediasector. Na de verkoop van zijn bedrijf legde hij zich in Hollywood toe op filmproducties.

In 2012 werd hij directeur van breitbart.com een site die was opgericht door Andrew Breitbart. Deze blogger koos voor een „strijdbaar rechts” profiel voor zijn site. Bannon ontwikkelde dit vervolgens door naar „blank nationalistisch.”

Anti-Joods

Dat laatste kon men bij breitbart.com weten uit een proces dat in 1996 tegen hem werd gevoerd. Hij was aangeklaagd door zijn (tweede) vrouw Mary Louise Piccard, van wie hij inmiddels was gescheiden. Zij beschuldigde hem niet alleen van huiselijk geweld maar ook van het doen van antsemitische uitspraken. Bewijs: Bannon wilde niet dat zijn twee dochters, een tweeling, naar een privéschool zouden gaan omdat daar te veel Joodse kinderen op zaten.

Bannon ontkende, maar latere uitspraken wijzen wel degelijk op anti-Joodse gevoelens. Zoals de recente uitspraak over de kritische Republikein Bill Kristoll: „een afvallige Jood.” Binnen Joodse kringen, zowel in Amerika als in Israël, is men dan ook bepaald niet gelukkig met de benoeming van Bannon tot persoonlijk adviseur van Trump.

„Karakterologisch zit de man nogal complex in elkaar”, zegt een ex-werknemer van Bannon op de site van The Washington Post. Ben Shapiro gaat op dailywire.com nog een stap verder. „Hij is een wraakzuchtige, akelige man, berucht vanwege het uitschelden van veronderstelde vrienden en het bedreigen van vijanden.”

Alle achtergronden over de Amerikaanse presidentsverkiezingen leest u in het thema Strijd om het Witte Huis.

Meer over
Witte Huis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer