Kerk & religie

Voorgangers in Suriname beticht van corruptie

De christelijke kerken in Suriname kennen corrupte voorgangers. Deze opmerking van de Surinaamse parlementatiër André Misiekaba in de Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement, heeft tot veel verbazing en een storm van kritiek geleid.

Van onze correspondent
14 November 2016 11:36Gewijzigd op 16 November 2020 08:30

Misiekaba is fractieleider van de Nationale Democratische Partij van president Desi Bouterse, maar ook voorganger van een Volle Evangeliegemeente. Vanuit de kerken is er veel kritiek op de regering-Bouterse, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de diepe economische crisis waarin het land verkeert. Het land rolt van het ene corruptieschandaal in het andere.

Steen werpen

Misiekaba vindt echter dat de kerkleiders, en in het bijzonder van het Volle Evangelie, voor de spiegel van God moeten gaan staan en zich moeten afvragen hoe ze ervoor staan. „Als we praten over corruptie, zijn er voldoende personen van religieuze organisaties en stromingen die met gebalde vuisten en met een steen in hun hand in een kring rond de regering staan. Iedereen is klaar om de steen te werpen. Ik zeg aan de kerk, aan de religie: „Wie zonder zonde is, die werpe de eerste steen.””

Dan zullen volgens hem allen die in de kring staan een voor een de stenen laten vallen en afdruipen. „Terwijl wordt geroepen: regering, houdt u af van corruptie, is de kerk ver afgedwaald van de meest fundamentele waarden, zoals het liefhebben van elkaar.”

Namen van voorgangers die in zijn ogen verkeerd bezig zijn, noemde Misiekaba niet. Verschillende kerkleiders zeggen zich echter niet aangesproken te voelen.

„Ik ken geen corrupte voorgangers binnen de Volle Evangelie”, zegt apostel Irma Gimmith van Bribi Ministries. „Maar het is een zonde als personen zich geld toe-eigenen dat niet van hen is. Wij moeten zeggen: Heer help ons. We zijn op een niveau beland waar normen en waarden laag gevallen zijn.’’

Steve Reyme van de gemeente Logos International is verrast door de uitspraken van Misiekaba. „Ik heb een gesprek met hem aangevraagd om erachter te komen wat hij precies bedoelt en wat de aanleiding is geweest. Het is belangrijk dat de eenheid tussen de geestelijke leiders behouden blijft. Daarom moeten we hier eerst binnenshuis over praten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer