Huiswerk voor Haagse politici na verkiezingswinst Trump
De verkiezing van Donald Trump tot president bevat een duidelijke boodschap aan het adres van de Nederlandse politiek, concludeerden Haagse parlementariërs woensdag. „Wat in Amerika kan, kan hier ook.”
D66-Kamerlid Sjoerdsma was zó onder de indruk van de onverwachte overwinning van Trump dat hij woensdag direct een Kamerdebat aanvroeg met minister Koenders (Buitenlandse Zaken). „Dit zal grote gevolgen hebben voor Nederland”, poneerde hij.
Zijn verzoek kreeg niet genoeg steun. „Het lijkt mij geen traditie dat wij na verkiezingen in welk land dan ook daarover een debat gaan voeren”, stelde CDA-Kamerlid Knops, „tenzij er concrete gevolgen of veranderingen zijn die ons raken. Die zijn er nog niet.”
Tot een debat kwam het dus niet, maar dat weerhield Haagse politici er niet van te reflecteren op de winst van Trump. „Dat is een heel duidelijk signaal dat er te weinig naar de kiezer wordt geluisterd door heel veel politici”, analyseerde 50PLUS-voorman Krol. „Daar moeten wij onze conclusies uit trekken.”
Dé boodschap van de Amerikaanse verkiezingsuitslag is dat ook Nederlandse politici de zorgen van kiezers serieus moeten nemen en daar wat aan moet doen, concludeerden vrijwel al Krols collega’s. „Bij mensen leven heel diepe zorgen over globalisering, over hun identiteit en over hun toekomst”, zei bijvoorbeeld CDA-leider Buma. „Daar hoort de politiek een antwoord op te geven.” Want als dat niet gebeurt, „kan het uiteindelijk overal de verkeerde kant opgaan.”
Samsom (PvdA) denkt er net zo over: „Er ligt een opdracht om antwoord te geven op het groeiende gevoel van mensen dat de vooruitgang er niet voor hen is.”
Al was het maar om te voorkomen dat ook hier populisten aan de macht komen, aldus GroenLinksleider Klaver. Hij doelde daarmee op PVV-leider Wilders.
Die noemde de winst van Trump „een enorme stimulans” voor zijn partij om door te gaan op de ingeslagen weg. „Wat in Amerika kan, kan hier ook. Ook ons volk kan zichzelf bevrijden van een politieke elite die hen niet vertegenwoordigt.”
Sjoerdsma’s politieke baas en Wilders’ tegenpool, Pechtold, wist zich ook extra gemotiveerd. Maar dan om „haat en verdeeldheid niet ook ons land te laten vergiftigen.”