Steuntjes voor stoppers
Roken is ook een vorm van bezigheid. Stop je ermee, dan valt er een gat. Al houd je geld over. Drie alternatieve invullingen van het rookloze leven. Misschien helpen ze om terugvalgedrag te voorkomen.
1 Zorg dat je niet met lege handen staat. Stop bijvoorbeeld een stressballetje in zak of tas. Stoppen met roken betekent dat er een regelmatig terugkerend ritueel wegvalt, al zal dat bij het doorbreken van een verslaving niet het grootste probleem zijn. Een shagje rollen, een sigaret pakken, lucifers of een aansteker zoeken, een vuurtje maken, met de andere hand een windvrij hoekje maken: dat hoeft niet meer. Jezelf met een brandende sigaret tussen de vingers een houding geven: dat kan ook niet meer. Iets in je hand houden ondervangt wellicht een deel van die behoefte. Een pen is ook een optie. Maar een stressballetje maakt geen geluid, dat is misschien fijner voor de omgeving.
2 Geef je lege mond wat te doen. Kauw een paar keer per dag een tijdje op een tandenstoker, roerstaafje of grasspriet. Of eventueel op (suikervrije) kauwgom, als de mensen om je heen niet de zenuwen krijgen van continu malende kaken. Regelmatig tandenpoetsen wordt ook wel genoemd als mogelijke invulling van het gat dat valt als roken geen optie meer is. Mijd de verleiding om een lege mond te vullen met allerlei eetbare zaken. Want extra snoepen en daardoor aankomen is een risico voor mensen die stoppen met roken.
3 Maak een, liefst doorzichtige, spaarpot. En stop daar al het geld in dat je door niet te roken bespaart, als een zichtbare beloning. Gemiddeld kost een pakje sigaretten zo’n 6 euro, voor circa twintig stuks. Wie gewend is dagelijks vijf tot zes keer een sigaret op te steken, spaart wekelijks 12 euro uit. Per jaar is dat ruim 600 euro. En voor wie dagelijks een pakje sigaretten wegpaft zelfs 2000 euro. Best indrukwekkend, als je erover nadenkt. En als je het in een spaarpot voor je ziet. Een steuntje in de rug op zwakke momenten.