Turks–Cyprus wil einde sancties bij ’nee’ op referendum
Turks–Cyprus wil dat er een einde komt aan internationale sancties als de Grieks–Cyprioten zaterdag 24 april een referendum over hereniging van het eiland wegstemmen. Dat heeft premier Mehmet Ali Talat van de (internationaal niet–erkende) Turkse Republiek van Noord–Cyprus (TRNC) vrijdag gezegd.
Beide gemeenschappen op Cyprus kunnen zich zaterdag uitspreken over een VN–plan tot hereniging. Het ziet ernaar uit dat niemand razend enthousiast is, de Grieks–Cyprioten al helemaal niet. Mochten die het plan naar de prullenbak verwijzen, dan zal Turks–Cyprus de internationale gemeenschap oproepen de sancties tegen de TRNC te beëindigen, aldus Talat. „We kunnen niet accepteren dat we gekneveld worden door het nee van de Grieks–Cyprioten. We willen niet worden gestraft voor het besluit van anderen." De sancties gelden vooral het handelsverkeer van en naar de niet–erkende en zelfverklaarde Turkse republiek.
De leiders van beide gemeenschappen hebben het VN–plan al eerder naar de prullenbak verwezen. Premier Talat liet na zijn aantreden vorig jaar meteen merken er wel voor te voelen, in tegenstelling tot zijn leider Rauf Denktash die hereniging al decennia tegenhoudt. Turks–Cyprus wil graag bij de Europese Unie, aldus Talat, onder meer om uit het economisch isolement te komen.
Vrijdag noemde Talat het ironisch als Grieks–Cyprus ondanks het ’nee’ op 1 mei wél bij de EU komt, terwijl Turks–Cyprus wellicht akkoord gaat met het referendum, maar buiten de unie blijft.
Uit opiniepeilingen blijken de Grieks–Cyprioten tegen het plan te zijn, omdat ze vinden dat het oneerlijk is. De Turks–Cyprioten zijn iets positiever. De internationale gemeenschap ziet het liefst een herenigd Cyprus bij de unie komen, om een potentieel militair conflict buiten de deur te houden. Cyprus is sinds een Turkse invasie van 1974 verdeeld.