Buitenland

Scharping steeds verder onder druk

De Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping (SPD), ligt steeds heviger onder vuur.

ANP
18 February 2002 09:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

De gebrekkige uitrusting van militairen in het buitenland en zijn hardnekkige vasthouden aan de dienstplicht, is voor de politieke oppositie maar ook voor de vakorganisatie voor defensiepersoneel reden Scharping steeds harder aan te vallen. Dat meldde de Duitse krant Die Welt zaterdag.

De voorzitter van de bond voor defensiepersoneel heeft Scharping al een „schertsfiguur” genoemd. Edmund Stoiber, die het namens CDU/CSU bij de verkiezingen van september gaat opnemen tegen bondskanselier Schröder, sprak van „groteske” daden van Scharping door Duitse soldaten zonder adequate uitrusting naar Afghanistan te sturen. In geval van nood is Duitsland niet eens zelf in staat de manschappen weg te halen, klagen ook functionarissen binnen de top van Defensie, aldus Die Welt.

Leiders van oppositiepartijen in de Bondsdag hebben al verscheidene malen gezegd dat het leger niet is toegerust voor de strijd in Afghanistan. Ze repten van de tol die nu wordt betaald voor de verwaarlozing van de strijdkrachten. Die omvatten 301.000 militairen, onder wie 110.000 dienstplichtigen.

FDP-voorzitter Guido Westerwelle zei eind 2001 in Die Welt dat het percentage dienstplichtigen veel te hoog is en dat Duitsland voor de „zeer zware opgave in Afghanistan” beroepsmilitairen nodig heeft. Westerwelle en CSU-kopstuk Michael Glos hebben ook kritiek geuit op het feit dat Duitsland slechts 1,48 procent van het bruto nationaal product (BNP) aan defensie besteedt. De andere landen van de Europese Unie maken gemiddeld 2 procent vrij voor het militaire apparaat.

Verschillende Duitse media schreven vorig jaar dat de nood zo hoog is dat de legerleiding de militairen heeft gevraagd minder toiletpapier te gebruiken. Enkele jaren geleden meldden Duitse kranten dat soldaten tijdens oefeningen ”pang pang” moesten roepen, omdat losse flodders te duur waren.

Scharping raakte vorige jaar overigens ook al in een ernstige controverse verwikkeld, omdat hij een regeringsvliegtuig zou hebben gebruikt om naar zijn vriendin in Spanje te vliegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer