Kerk & religie

Premier bewondert mystieke inslag Rooms-Katholieke Kerk

De tijd dat er een ministerie voor eredienst was, is voorbij. Toch is de kerk welkom op het Binnenhof, zo bleek dinsdagmorgen.

Reinald Molenaar
13 September 2016 15:53Gewijzigd op 16 November 2020 06:29
V.l.n.r. mgr. dr. J. Liesen van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie; mr. S. Daalmans, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie; dr. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland; majoor Jeanne van Halm van het Leger des Heils;
V.l.n.r. mgr. dr. J. Liesen van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie; mr. S. Daalmans, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie; dr. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland; majoor Jeanne van Halm van het Leger des Heils;

Ds. Klaas van der Kamp, secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, bezocht dinsdag met zeven leden van ‘zijn’ raad minister-president Rutte en minister Van der Steur (veiligheid en justitie) in het torentje bij het Binnenhof. De leden waren afkomstig uit de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, het Leger des Heils en de Quakergemeenschap.

De aanleiding voor deze ontmoeting was vierledig, aldus ds. Van der Kamp. „Allereerst is er het bezoek van de premier aan de paus in juni dit jaar. Naar aanleiding daarvan schreef het Haags Beraad van Kerken een brief aan Rutte met de vraag of zij ook eens een onderhoud met hem mochten hebben. Ook was het al een aantal jaar geleden dat wij als Raad van Kerken een ontmoeting met de premier hadden op het Catshuis. Daarna hadden er diverse wisselingen plaatsgevonden en dat was de vierde reden om een nieuwe ontmoeting te plannen. Aan tafel constateerden we dat de minister-president en ik de enige recidivisten waren; de rest was korter of langer geleden aangetreden.”

Hoe verloopt zo’n ontmoeting?

„Formeel en informeel. We hadden het erover dat er vroeger een ministerie was voor godsdienstzaken, het zogenoemde ministerie van eredienst. Dat was nog in de tijd van het ministerie van oorlog, zei iemand. Toen heb ik er meteen aan toegevoegd dat die ministeries duidelijk gescheiden werelden waren.

In een uur tijd kun je niet diep op zaken ingaan. We spraken over het belang van het vrijwilligerswerk dat in diverse kerken op lokaal niveau plaatsvindt. Ook boden we de twee bewindslieden het rapport ”Werk en Welvaart van morgen” aan dat morgen gepresenteerd wordt in Amersfoort. Hierin vindt een bezinning plaats op het kruispunt van werk –betaald en onbetaald– en samenleving.

Ook het vluchtelingenvraagstuk kwam ter sprake. Wij krijgen de toezegging om hierover eens met staatssecretaris Dijkhof om tafel te gaan.”

En, hoe staat de premier tegenover de kerken?

Lachend: „Dat moet je hem zelf vragen. We spraken vanuit het gemeenschappelijk verlangen om de Nederlandse samenleving op te bouwen. De premier vertelde over zijn bezoek aan de paus. Hij heeft zelf een protestantse achtergrond, maar hij bewondert de mystieke inslag van de Rooms-Katholieke Kerk, zei hij. Toen hebben de protestanten in het gezelschap natuurlijk even benadrukt dat onze traditie ook mystieke elementen heeft. Het ging allemaal met een kwinkslag.”

In het televisieprogramma Zomergasten zei de premier vorige week dat hij voor 51 procent gelovig is en veel twijfels heeft.

„Over Zomergasten hebben we niet gesproken en ook niet over het geloof van de minister-president.”

Minister Van der Steur was ook aanwezig. Waarom eigenlijk?

„De kerken zitten in zijn portefeuille. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, het CIO genoemd, behartigt de belangen van 28 kerken en twee joodse gemeenschappen. Zij hebben regelmatig overleg met Van der Steurs ministerie. In het gesprek hebben we de verschillen tussen het CIO en de Raad van Kerken nog eens op rij gezet.”

Kwam het onderwerp veiligheid nog aan de orde? Kerkgangers maken zich daar soms zorgen over.

„Nee, dat is niet ter sprake gekomen. Wij willen als kerken vrijheid uitstralen. Na de moord op priester Jacques Hamel deze zomer hebben wij dat als raad nog eens benadrukt.”


Premier Rutte reageerde dinsdag op Facebook:

„Het was goed om vandaag weer een ontmoeting met de Raad van Kerken in Nederland te hebben. Onlangs is een nieuw bestuur aangetreden. In het leven van veel mensen in ons land is de kerk onmisbaar. Ook voor de samenleving als geheel hebben kerken een belangrijke rol. Ze zorgen voor verbinding en samenhang tussen gemeenschappen. Niet alleen binnen de eigen kring, ook voor mensen daarbuiten, ongeacht hun achtergrond. Kerken laten zien dat we ons moeten ontfermen over elkaar. Dat is een wezenlijke boodschap in onze maatschappij.

We hebben vandaag gesproken over hoe we kunnen samenwerken en over het belang van samenwerking tussen kerken en overheden op lokaal niveau. Want religieuze en politieke leiders kunnen van elkaar leren en elkaar versterken in het oplossen van maatschappelijke problemen. Dit kwam ook aan de orde tijdens mijn ontmoeting met paus Franciscus afgelopen juni. De Haagse Raad van Kerken wilde daarover graag met het kabinet spreken. Ook naar aanleiding daarvan hadden minister Van der Steur en ik vandaag dit inspirerende gesprek. – MinPres”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer