Randy Clark (Toronto Blessing) spreekt op conferentie Evangelisch Werkverband
Maarten Stolk
EDE. Het Evangelisch Werkverband in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) organiseert de komende dagen een grote conferentie om predikanten „meer van de Geest” te laten ervaren. Hoofdspreker is dr. Randy Clark, die aan de basis van de omstreden ”Toronto Blessing” stond.
De leiderschapsconferentie ”There is more” (”Er is meer”), waaraan meer dan zeshonderd predikanten en voorgangers uit de breedte van de Nederlandse kerken deelnemen, wordt vanaf morgen tot zaterdag gehouden in kerkgebouw De Schuilplaats in Ede. De Amerikaanse evangelisten Randy Clark en Paul Martini spreken over onder meer opwekking, genezing, gebed, vrede, verlies en overwinning. Ook vindt er een dienst van genezing plaats.
Het Evangelisch Werkverband zet zich in voor geestelijke vernieuwing binnen de kerken. „We zien onder veel predikanten een diep verlangen naar het werk van de Heilige Geest”, aldus directeur Hans Maat gisteren. „Sommigen vragen zich af of ze de Heere op de juiste plek dienen. Of ze zoeken naar meer vreugde en kracht binnen hun roeping.”
Hoe krijg je dat, meer van de Geest?
„Door je ernaar uit te strekken, door te dorsten naar God. Bij mij begon dat met het lezen van Psalm 42 en Psalm 63. „Mijn ziel dorst naar God.” De een ontvangt meer van de Geest door aanhoudend gebed en langdurig zoeken, de ander doordat hij iemand ontmoet met een krachtige bediening of die vervuld is met de Geest.”
De Geest werkt toch vooral door het Woord?
„Op het moment dat iemand vervuld is met de Heilige Geest, wordt de bediening van het Woord krachtiger. Dan gebeurt er meer dan wanneer je alleen een dogmatisch kloppende verhandeling uiteenzet. We praten in de kerk al jaren over de vraag waarom de preek vaak niet bij de hoorders landt. Maar de Geest moet Zich paren aan het Woord. En als dat dan door een met de Geest vervulde voorganger wordt gebracht, gaat er kracht vanuit.”
Randy Clark stond aan de basis van de omstreden Toronto Blessing in 1994, waarbij mensen „in de Geest” gingen lachen, vallen en over de grond rollen. Dat wilt u ook?
Lachend: „Nee, dat is niet ons doel. Maar waar de Geest werkt, kunnen er natuurlijk wel allerlei manifestaties plaatshebben. Deze verschijnselen blijven voor ons een gesprekspunt. We kunnen niet altijd beoordelen of ze werkelijk van de Geest zijn, maar we proberen er zorgvuldig mee om te gaan. We hebben in ieder geval niet de indruk dat Clark dergelijke uitingen stimuleert.
Voorafgaand aan de conferentie hebben we honderden predikanten het boek ”There is more” toegestuurd. Daarin beschrijft Clark zijn leven en theologie. In die zin weten de voorgangers en kerkleiders heel goed wat ze kunnen verwachten.”
Waarom nodigt u hem dan uit?
„Samen met enkele predikanten heb ik een aantal conferenties van Clark bezocht en met hem gesproken. We weten ook wel dat er op internet een volle vuilnisbak over hem te vinden is, maar wij hebben Clark leren kennen als een integer man met een evenwichtige theologie, die niet ontkent dat er fysieke manifestaties van de Geest kunnen plaatshebben.
De Toronto Blessing had uitwassen, zeker. Zoals elke opwekking. En misschien zijn we soms ook wat selectief in ons oordeel: ik heb les gehad van prof. Kuitert en andere moderne theologen, van wie de vrucht twijfel en onrust over Gods bestaan was. Maar niemand veroordeelt mij omdat ik bij hem in de collegebanken zat.
Soms moet je eens een andere smaak proeven dan je kent. Clark kan ons leren meer van de Geest te ervaren, zodat periodes van zonde, slapheid en matheid verdwijnen. Het gaat ons niet om de gaven op zich, maar om het navolger van Christus zijn. Missionair, zodat de kerk herleeft.”
thereismore.nl