Regenboog teken van trouw, ook voor scholier
„Er staat een muur van zonde tussen God en ons. Maar het verlossingswerk van Christus maakt van een muur een brug.”
Dat zei evangelist S. de Visser uit Leeuwarden maandagavond tijdens een van de openingsbijeenkomsten van het schooljaar van de Pieter Zandt scholengemeenschap. De bijeenkomst, die gehouden werd in het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente te Staphorst, stond in het teken van het thema ”Muren of bruggen, wat bouw jij?”.
Evangelist De Visser sprak vanuit Genesis 9 over het teken van de regenboog. Hij spoorde de jongeren aan om aandacht te hebben voor dit bijzondere natuurverschijnsel als teken van Gods onveranderlijke trouw. „Er staat een muur van zonde tussen God en ons. Wij zijn de verbinding met God verloren. Daarom hebben wij geen aandacht voor het teken van Zijn trouw. Alleen het verlossingswerk van Christus maakt van een muur een brug. Het is nog mogelijk de verbinding tussen God en ons te herstellen. Hij zegt Zelf dat wie Hem vroeg zoeken, Hem zullen vinden.”
De Visser verwees in zijn meditatie naar de constructie van een boog in metselwerk. „Zo’n boog is onverbreekbaar. Zo is Gods trouw ook onverbreekbaar. Hij doet wat Hij beloofd heeft. Er is nog plaats onder de boog van Gods genade voor zoekende jongeren.”
Voorrecht
De nieuwe manager van de locatie Staphorst, drs. K. den Boer, onderstreepte in zijn toespraak het voorrecht om aan een nieuw schooljaar te mogen beginnen. Hij refereerde aan het recente overlijden van wiskundedocent G. Kint en enkele gevallen van ernstige ziekte onder personeel en leerlingen.
Den Boer sprak over diverse fysieke muren wereldwijd, die als veiligheidsmuur of als afscheidingsmuur ervaren worden. Hij verwees onder andere naar de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die een muur langs de grens met Mexico wil bouwen. „Door zijn snoeven bouwt hij nu al figuurlijk een muur, haalt hij bruggen op en verbreekt hij relaties.”
De meeste scheidingsmuren zijn echter muren van vooroordelen, wantrouwen en haat, vanwege het egoïsme en de zelfgenoegzaamheid van mensen, betoogde Den Boer. „De school functioneert als een minisamenleving. We moeten eerlijk in de spiegel kijken. Bouwen we muren of bruggen? Veroorzaken we tweedracht of bevorderen we eendracht?”
De scholengemeenschap keek ook zelf in de spiegel. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek er nog winst te behalen als het gaat om de liefde tot elkaar, om leerlingen die buiten de groep vallen. Ook goede omgangsvormen en een respectvolle houding jegens elkaar krijgen aandacht. Ouders wezen de school op de voorbeeldfunctie die docenten vervullen.
Den Boer: „Als wij alleen praten over respect, toewijding en meeleven en het is voor onze kinderen niet zichtbaar in onze daden, dan heeft het geen positief effect, of zelfs het omgekeerde.”
Terugblik
Den Boer volgt locatieleider F. Verweij op, die na achttien jaar zijn periode afsloot. In een terugblik vroeg Verweij vergeving voor wat niet goed ging in de communicatie met ouders en voor onterechte behandeling van leerlingen. Op spontaan verzoek van een van de ouders werd Verweij Psalm 134:3 toegezongen. Verweij blijft het komende jaar actief als beleidsondersteuner van het college van bestuur.