Binnenland

Nederlander gooit 135 kilo voedsel per jaar weg

In Nederland wordt per jaar in totaal ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is 135 kilo per persoon. De overheidsdoelstelling om de verspilling met 20 procent terug te dringen, wordt niet gehaald.

Redactie binnenland
29 August 2016 13:37Gewijzigd op 16 November 2020 06:03
Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit recente publicaties van de Wageningen University. Een van de redenen voor de voedselverspilling is het wijdverbreide misverstand dat eten altijd bedorven is als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Bij veel producten is dat niet het geval, aldus onderzoeker Toine Timmermans maandagmorgen op Radio 1.

In de meeste gevallen gaat het om een kwaliteitsgarantie van de producent. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken laat daarom onderzoeken of de regelgeving over houdbaarheidsdata versoepeld kan worden.

Een andere oorzaak voor de verspilling is dat mensen zich in de supermarkt laten verleiden tot impulsaankopen. Die verdwijnen vervolgens ongeopend in de vuilnisbak. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met een boodschappenlijstje gaan winkelen minder eten weggooien. Supermarkten zouden volgens Timmermans meer variatie in de grootte van verpakkingen moeten aanbieden.

Ook ziekenhuizen en restaurants gooien veel eten weg. Timmermans bepleit een mentaliteitsverandering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer