Kerk & religie

Ordeverstoringen leggen spanningen rond Griekse kerk bloot

Twee ordeverstoringen in twee weken tijd bij gebouwen van de Grieks-Orthodoxe Kerk leggen spanningen bloot in de Griekse same­nleving. Dat concludeerde de Neue Zürcher Zeitung, een Zwitsers dagblad, woensdag.

Redactie kerk
11 August 2016 11:44Gewijzigd op 16 November 2020 05:40
Grieks-orthodoxe kerk in Thessaloniki. beeld RD, Henk Visscher
Grieks-orthodoxe kerk in Thessaloniki. beeld RD, Henk Visscher

Een groep anarchisten en vluchtelingen stormde eind vorige maand op zondagmorgen een kerk in Thessaloniki binnen en onderbrak daar de dienst. „Zoiets is in Griekenland niet eerder voorgekomen”, aldus metropoliet Anthimos van de Grieks-Orthodoxe Kerk in de krant.

Maandag stichtten anarchisten brand bij het Petraki-klooster in de hoofdstad Athene. Twee auto’s brandden daarbij uit.

De ordeverstoorders in Thessa­loniki protesteerden tegen de aanstaande ontruiming van een kerkelijk gebouw waarin vluchtelingen worden opgevangen. Ook de brandstichting in Athene lijkt daartegen gericht te zijn, omdat er bij het klooster ook een kantoor is ondergebracht voor het beheer van kerkelijk vastgoed.

Een regeringswoordvoerder stelt tegenover de Neue Zürcher Zeitung dat de Griekse politie streng optreedt bij geweld tegen kerken. Conservatieve politici, zoals Kyriakos Mitsotakis van de partij Nieuwe Democratie, twijfelen daar echter aan. Zij menen dat de regering van premier Tsipras niet in staat is om het geweld van anarchisten te beteugelen.

De linkse regeringspartij Syriza en premier Tsipras hebben een gespannen relatie met de kerk. Tsipras zelf is een verklaarde atheïst en weigerde bij zijn beëdiging –tegen de gewoonte in– trouw aan de Bijbel te zweren. Syriza wil dat de kerk moderniseert en meer aandacht schenkt aan de gelijkheid van mannen en vrouwen. Volgens de anarchisten vormt de Grieks-Orthodoxe Kerk een „mechanisme van onderdrukking” en is ze te nauw verbonden met de Griekse staat.

De Griekse tv-commentator Grigoris Valianatos is een leidende figuur in de beweging die meer actie van de regering tegen de kerk eist. Hij was de drijvende kracht achter de invoering van de wet op het geregistreerd partnerschap in december vorig jaar. De wet kent echter, tot irritatie van Valianatos, nog de nodige beperkingen. Dat is volgens hem de schuld van Grieks-orthodoxe bisschoppen die weigeren geregis­treerde partnerschappen te erkennen.

Ook op het terrein van onder­wijs staan regering en kerk soms lijnrecht tegenover elkaar, concludeert de Zwitserse krant. Onderwijsminister Nikos Filis wil ruimte scheppen voor godsdienstonderwijs in meer religies dan alleen de christelijke. Dat kwam hem begin dit jaar op scherpe kritiek te staan van bisschop Ambrosius van Kalavryta. „Moge zijn hand verdorren”, zo stelde deze in een preek. Ambrosius is een openlijke sympathisant van de rechts-populistische partij Gouden Dageraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer