Ambassadeur: Turkije zoekt steun bij Vaticaan
Turkije vraagt het Vaticaan om steun waar het gaat om de aanpak van verdachten van de onlangs gepleegde coup. Dat stelde de Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel maandag tegenover de Katholische Nachrichten-Agentur. Dat de milde reactie van Turkije op uitspraken van de paus over de Armeense genocide diplomatiek berekenend zou zijn, wees hij af. „Afgezien hiervan willen we het Vaticaan graag behouden als goede relatie.”
Sinds de couppoging op 15 juli probeert Turkije niet uit de gratie van het Vaticaan te raken. We zijn belangrijk voor elkaar, zegt de Turkse ambassadeur in Vaticaanstad.
Turkije vraagt het Vaticaan om steun waar het gaat om Turkijes aanpak van verdachten van de coup die onlangs gepleegd werd. De Turkse regering weet dat de mensenrechten een belangrijk item zijn in de internationale politiek, maar alle maatregelen die genomen worden, zijn overeenkomstig internationale maatstaven en zoals het rechtsstaten betaamt.
Dat legde de Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel uit, theoloog en voormalig topambtenaar Mehmet Pacaci. Hij deed dat in een interview met de Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).
Turkije heeft echter te maken met 250 „martelaren omwille van de democratie”, zei Pacaci. Mensen die vanwege hun verzet tegen de couppoging in koelen bloede vermoord zijn door een sekte die zich als religieuze gemeenschap presenteert. Dat na zoiets de noodtoestand wordt uitgeroepen, doet een land als Frankrijk ook. ,Wij verwachten een teken van sympathie.”
Pacaci heeft het Vaticaan de visie van de Turkse regering uitgebreid uit de doeken gedaan. Opde vraag naar een eventuele bemiddelende rol voor de Heilige Stoel, vanwege de internationale kritiek op president Erdogan, zei Pacaci dat Turkije er blij mee zou zijn wanneer het Vaticaan initiatieven daartoe zou ontplooien. Dat Turkije echter afhankelijk zou zijn van diplomatiek hulp van buiten, noemde de diplomaat een foutieve aanname, ingegeven vanuit politieke overwegingen. Turkije wenst vooral een beter en meer objectief begrip van de situatie.
Genocide
Dat de relatief milde reactie van Turkije op uitspraken van de paus over de Armeense genocide diplomatiek berekenend geweest zou zijn, wees de ambassadeur af. In juni heeft paus Franciscus in Eriwan het gwoord misschien gebruikt, het ontbrak in het script, legt Pacaci uit. De Turkse regering maakt hier onderscheid tussen het „beleid van de Heilige Stoel” en „persoonlijke initiatieven” van de paus.
Bij vergelijkbare uitspraken van de paus, vorig jaar, riep Ankara de ambassadeur echter gedurende een paar maanden terug. Ook is het zo dat de door het Vaticaan verspreide versie van de toespraak de toespraak is zoals uitgesproken door de paus, en daarin is het woord „volkenmoord” opgenomen.
„Afgezien hiervan willen we het Vaticaan graag behouden als goede relatie”, besloot Pacaci. „De paus is religieus leider van 1,2 miljard katholieken, daarmee is hij heel belangrijk voor ons.” Om eraan toe te voegen dat Turkije ook heel belangrijk is voor de Heilige Stoel.