Opinie

Teruggekeerde IS-gangers moeten na afloop van hun celstraf worden uitgezet

De 20-jarige Laura uit Leidschendam is terug in Nederland. En opgepakt. Eerst willen de autoriteiten weten wat ze tijdens haar verblijf in Raqqa, de zogenaamde hoofdstad van Islamitische Staat in Syrië, heeft uitgespookt. Of meegemaakt.

Hoofdredactioneel commentaar
3 August 2016 09:58Gewijzigd op 16 November 2020 05:29
Aleppo. beeld AFP
Aleppo. beeld AFP

De aanhouding van Laura is onderdeel van een standaard­procedure. Iedere passagier die in het IS-gebied is geweest, wordt bij aankomst op Schiphol door de marechaussee apart genomen, verhoord en eventueel vastgezet. Logisch, want wat heb je als Neder­lander in het machtsgebied van moslimfanatici te zoeken? En zelfs als je er ‘per ongeluk’ verzeild bent geraakt, is het goed dat de autoriteiten het zekere voor het onzekere nemen.

Eerste doel van de verhoren is duidelijkheid te krijgen over de activiteiten van IS-gangers, tweede oogmerk is informatie over IS ontfutselen en derde is –eventueel– voorkomen dat terugkeerders die foute bedoelingen hebben schade aanrichten.

Inmiddels zijn enkele Syriëgangers die terug­kwamen veroordeeld tot celstraffen van vier of vijf jaar. Voorlopig heeft de samenleving van hen dus geen last. Ze zitten achter de tralies.

Spannende vraag is wel wat deze mannen straks doen als ze weer in vrijheid worden gesteld. Zijn ze dan weer zodanig genormaliseerd dat ze geen snode plannen meer zullen smeden? Dat valt te betwijfelen. Fanatici zijn doorgaans niet zomaar van hun stuk te brengen. Vaak verharden en verbitteren ze juist tijdens het verblijf in de gevangenis. Met alle risico’s van dien.

Gevangenisstraf voor mensen die terugkeren na een vrijwillig verblijf in het kalifaat is daarom één ding, aanvullende maatregelen voor na hun vrijlating is een tweede. Daarbij zou standaard de regel moeten zijn dat deze mensen het land uit worden gezet. Inderdaad, terug naar het gebied dat ze zelf enige tijd vrijwillig als hun nieuwe vaderland kozen.

Dat lijkt een harde maatregel. Maar het gevaar dat deze vaak gefrustreerde mensen in ons land enorm kwaad aanrichten, is te groot. Daarbij moet niet alleen worden gedacht aan het plegen van aanslagen. Er is meer. Te vaak wordt onderschat welk effect de stoere verhalen van oud-IS-gangers op jongeren hebben. Daar gaat werving van uit.

Niet alleen Nederlanders die terugkeren na een verblijf in het IS-kalifaat moeten streng worden aangepakt, steeds duidelijker wordt dat hetzelfde geldt voor anderen uit dat gebied die zich melden bij onze grenzen. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI waarschuwt dat er een ware exodus van IS-sympathisanten uit Syrië op gang gaat komen, nu de moslimfanatici in het nauw gedreven worden. Deze uittocht van IS-strijders zal vooral West-Europa raken, omdat velen van hen daarvandaan komen of relaties hebben.

Helder is dat er hier een enorm probleem ligt, zeker als een land een humaan vluchtelingenbeleid wil voeren. Maar inmiddels is duidelijk dat dit grenzen heeft en gevaren met zich draagt. Met de stroom goed­willende, deerniswekkende ontheemden komen terroristen mee. Dat vraagt een andere benadering, waarbij harde maatregelen niet moeten worden geschuwd.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer