Bankaandelen onder druk op beurzen
De uitslagen van de stresstest voor Europese banken lieten maandagochtend hun sporen na op de aandelenbeurzen. De koersen van diverse grote banken stonden onder druk, nadat ze volgens kenners minder sterk uit de test waren gekomen dan verwacht.
In Amsterdam stond ABN AMRO met een verlies van 3 procent onderaan de licht negatieve AEX-index. De bank zag zijn kapitaalbuffer in het zwartste scenario van de simulatie met 6 procentpunt dalen. Die afname was volgens analisten van KBC duidelijk groter dan verwacht. Bij ING werd een kleinere afname van de kapitaalpositie gemeten. Na een positieve start zakte het aandeel van die bank echter alsnog 1,3 procent in de min.
In Frankfurt leverden Deutsche Bank en Commerzbank respectievelijk 2 en 3,3 procent in. Beide grootmachten eindigden vrijdagavond in de onderste regionen van de stresstest. Dat gold ook voor het Italiaanse Unicredit, dat in Milaan bijna 7 procent aan beurswaarde verloor. Het kleinere Monte Dei Paschi kwam als allerslechtste uit het onderzoek. Dankzij het reddingsplan dat voorafgaand aan die uitkomst werd gepresenteerd won de noodlijdende bank maandag ruim 3 procent op de beurs.
De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 11.35 uur 0,5 procent in de min op 447,62 punten. De MidKap zakte 0,1 procent naar 629,99 punten. Londen en Parijs gingen tot 0,2 procent achteruit. De DAX in Frankfurt stond 0,5 procent in de plus.
Heineken was na ABN de grote verliezer in de AEX. De brouwer leverde 2,5 procent in na de publicatie van halfjaarcijfers die wisselende reacties opriepen. De operationele winst was hoger dan verwacht, terwijl de ontwikkeling van de verkopen diverse analisten tegenviel.
Shell zette de neergang van eind vorige week door, ditmaal met een verlies van 1,9 procent. Het aandeel heeft daardoor al bijna 10 procent aan waarde verloren sinds de tegenvallende kwartaalcijfers die het olieconcern vorige week donderdag openbaarde.
De AEX werd aangevoerd door telecombedrijf Altice, dat bijna 2 procent won. Verder kregen Vopak en ArcelorMittal er circa 1 procent bij.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1,4 procent naar 41,04 dollar. Brent werd 1,5 procent goedkoper bij 42,90 dollar per vat. De euro was met 1,1170 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.