Kerk & religie

„Christenvervolging China op nieuw hoogtepunt”

De vervolging van christenen in China heeft een nieuw hoogtepunt bereikt sinds de dood van Mao Zedong en het einde van de Culturele Revolutie in 1976. Dat zegt Chinadeskundige Ulrich Delius van de Gesellschaft für bedrohte Völker in Göttingen tegen de Duitse nieuwsdienst Idea.

Redactie kerk
27 July 2016 14:27Gewijzigd op 16 November 2020 05:21
beeld EPA, Freddie Chan
beeld EPA, Freddie Chan

Veel Chinezen zijn teleurgesteld in de communistische ideologie en staan open voor religie. De Communistische Partij reageert volgens Delius steeds strenger op deze ontwikkeling. In februari heeft de partij een richtlijn uitgevaardigd dat leden en voormalige partijfunctionarissen geen godsdienst mogen praktiseren.

Ook Tibetaanse boeddhisten en Oeigoerse moslims hebben te maken met een sterke inperking van hun geloofsvrijheid. De druk op christenen is vooral groot in de zuidoostelijke provincie Zhejiang, waar veel christenen wonen. Sinds januari 2014 zijn in deze regio al meer dan 1800 kruisen verwijderd van kerkgebouwen.

Het is de vraag hoe effectief de druk van de Chinese regering op de christenen is. „Hoe groter de vervolging, hoe groter de opwekking”, is een veelgehoorde uitspraak onder Chinese christenen, schrijft de christelijke dissident Yu Jie in een essay in het Amerikaanse christelijk-conservatieve tijdschrift First Things.

Volgens de directeur van OMF, een zendingsorganisatie die veel in China werkt, is China in 2030 het land met de meeste christenen wereldwijd. Over veertien jaar wonen er in het communistische land 200 miljoen christenen, aldus Rodney Pennington tegen de Christian Post. Op dit moment zijn dat er naar schatting zo’n 130 miljoen. Het huidige land waar de meeste christenen wonen is de VS. Dat telt 226 miljoen christenen, een aantal dat al jaren terugloopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer