Kerk & religie

Moslim uit land met christenvervolging nieuwe VN-gezant godsdienstvrijheid

Een moslim uit de Maladiven, een eilandengroep waar het voor christenen onmogelijk is om hun geloof te belijden, is vrijdag verkozen tot nieuwe VN-gezant voor de vrijheid van godsdienst.

Redactie kerk
7 July 2016 11:51Gewijzigd op 16 November 2020 04:52
Shaheed. beeld Verenigde Naties
Shaheed. beeld Verenigde Naties

Dat maakte de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Geneve bekend.

De vroegere minister van buitenlandse zaken van de Maladiven, Ahmed Shaheed, volgt de Duitse hoogleraar Heiner Bielefeldt op. Die is sinds 2000 VN-rapporteur voor de godsdienstvrijheid –een onbezoldigde functie– en daarnaast hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit van Erlangen (Duitsland). Bielefeldt heeft de afgelopen jaren onder meer gesteld dat het gebruik van geweld tegen de terroristen van Islamitische Staat, legitiem is.

De 52-jarige Shaheed treedt aan voor een ambtstermijn van drie jaren. Zijn opdracht is om schendingen van de religie- of geloofsvrijheid in VN-lidstaten te onderzoeken en te rapporteren aan de Mensenrechtenraad van de VN.

De Maladiven, een eilandengroep in de Stille Oceaan, staan op de dertiende plaats van de ranglijst van Open Doors. Daarmee is het populaire vakantiegebied één van de regio’s waar christenen het wereldwijd het zwaarst hebben. De overheid beschouwt zichzelf als beschermer van de islam. Inwoners die christen worden, riskeren verlies van hun staatsburgerschap.

Als minister van buitenlandse zaken was Shaheed tussen 2005 en 2007 betrokken bij de ondertekening van diverse internationale mensenrechtenverdragen door de Maladiven. In 2008 werd hij opnieuw minister in de eerste democratisch gekozen regering van de Maladiven. Daarbij probeerde hij ook de aandacht voor mensenrechten in zijn eigen land te vergroten.

De VN-gezant studeerde politicologie en strategische studies aan de Universiteit van Wales en internationale relaties aan de Universiteit van Queensland, in Australië. Hij is gasthoogleraar politieke wetenschappen in New York en gasthoogleraar toegepaste mensenrechten aan de Universiteit van Essex, in het Verenigd Koninkrijk.

Shaheed is op dit moment nog speciaal gezant namens de VN op het gebied van de mensenrechten in Iran. Met zijn kritiek op de situatie voor minderheden in dat land, maakte hij zich niet populair bij de machthebbers in Teheran.

De fractievoorzitter van de CDU/CSU in de Duitse Bondsdag, Kauder, is positief over de benoeming van Shaheed. Hij noemt het vooral van belang dat de VN-gezant uit een moslimland komt. „Helaas is het realiteit dat religievrijheid vooral in veel moslimlanden verzaakt wordt. Des te belangrijker is het dat de aanhangers van alle religies, in het bijzonder moslims, gezamenlijk opkomen voor geloofsvrijheid.”


Zie ook:

Godsdienst meer dan mening uiten (Reformatorisch Dagblad, 10 maart 2016)

Onbehagen over godsdienstvrijheid (Reformatorisch Dagblad, 20 april 2013)

VN-rapporteur: Meer vrijheid van godsdienst (Reformatorisch Dagblad, 8 maart 2013)

„Religievrijheid hart van mensenrechten” (Reformatorisch Dagblad, 30 november 2012)

„Misbruik staatsgodsdienst niet” (Reformatorisch Dagblad, 7 maart 2012)

Liever geen liberale inquisitie – interview met prof. dr. Heiner Bielefeldt (Reformatorisch Dagblad, 14 januari 2012)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer