Kerk & religie

Dr. Van den Brink: Openbaring bedoeld als bemoediging

De stelling van dr. G. A. van den Brink dat een gelovige geen angst zal voelen voor het eindoordeel, riep woensdag in Bruinisse reacties op bij deelnemers aan de conferentie voor CSFR-studenten. „Ik vind het een gewaagde stelling.”

Van een medewerker
7 July 2016 11:16Gewijzigd op 16 November 2020 04:52
BRUINISSE. Dr. G. A. van den Brink (m.) was woensdag in Bruinisse de hoofdspreker tijdens zomerconferentie van de christelijke studentenvereniging CSFR.  beeld RD
BRUINISSE. Dr. G. A. van den Brink (m.) was woensdag in Bruinisse de hoofdspreker tijdens zomerconferentie van de christelijke studentenvereniging CSFR.  beeld RD

Dr. Van den Brink sprak woensdag over ”Bang zijn voor de eindtijd”. De lezing verscheen woensdag in verkorte vorm op de opiniepagina van het RD. De zomerconferentie van de reformatorische studentenvereniging CSFR heeft dit jaar het thema ”Angst”.

De lezing riep bij de CSFR-studenten tal van vragen op. „Als u stelt dat predikanten die oproepen bang te zijn voor het eindoordeel, tekortdoen aan het Evangelie, zet u daarmee uw reputatie op het spel”, zei een student.

Dr. Van den Brink bleef bij zijn stelling dat er iets mis is als gelovigen angst ervaren voor de eindtijd en het laatste oordeel. „Weliswaar kennen ook gelovigen angst, maar dat is de angst die elk mens kent. Voor de gelovige is het eindoordeel al voltrokken in de rechtvaardiging van het geloof.”

Bazuinen

Een studente reageerde daarop: „Volgens u is Openbaring enkel en alleen bedoeld als troostboek en volgens u komt de eindtijd wel ter sprake maar is de eindtijd niet het centrale thema. Hoe verklaart u dan de passage waarin met het geluid van de bazuinen er nieuwe periodes worden ingeluid?”

Het boek Openbaring is bedoeld als een bemoediging, benadrukte dr. Van den Brink. „Voor de gelovigen geldt immers dat zij in de vereniging met Christus in het oordeel zijn geweest. In het boek Openbaring staat centraal dat Jezus Christus de grote Overwinnaar is, Die de machten, ook de duivel en de hel, heeft overwonnen.

Ziekten

De kern en focus van het laatste Bijbelboek is de gelovigen te laten leven met die wetenschap, ook al ondervinden zij veel moeiten in de verdrukkingen en vervolgingen.”

Een student merkte op dat hij niets van het scenario van de eindtijd kan ontwaren. „Ik zie niet dat er een toename is van oorlogen en ziekten. De feiten weerspreken dat, want volgens de bijgehouden statistieken zijn er minder oorlogen en minder ziekten.” Dr. Van den Brink was het met die constatering oneens en wees erop dat de mens van nu slechts een beperkte periode overziet. „De beide wereldoorlogen in de twintigste eeuw waren de bloedigste ooit met een recordaantal slachtoffers. Ook overleed in de twintigste eeuw een aanzienlijk percentage van de wereldbevolking aan de gevolgen van de Spaanse griep.”

Beeldspraak

Het boek Openbaring is vol symboliek en boordevol verwijzingen naar het Oude Testament, zei de hersteld hervormde predikant. „Maar moeten wij dan die gedeelten over de hel symbolisch opvatten?” zo wilde een student weten. Volgens dr. Van den Brink zijn sommige onderdelen wel onderdeel van een beeldspraak, zoals de worm en het vuur, maar wij moeten de hel net zo werkelijk en serieus nemen als de Heere Jezus dat deed.

De CSFR-studenten beleefden op de tweede conferentiedag een hoogtepunt toen zij in de jaarlijkse voetbalwedstrijd met oud-leden van de reünistenvereniging RRQR voor het eerst sinds zes jaar wonnen en daarmee de A. A. van Rulerbokaal in de wacht sleepten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer