Steeds meer evacuaties uit Irak
Steeds meer landen evacueren hun burgers of roepen hun burgers op Irak te verlaten na de recente golf van ontvoeringen. Volgens woordvoerder Dan Senor van de tijdelijke coalitieautoriteit worden op dit moment veertig mensen uit twaalf verschillende landen in Irak in gijzeling gehouden.
De regeringen in Moskou, Parijs, Praag en Lissabon riepen dinsdag hun burgers op het Arabische land te verlaten. De Duitse regering heeft een dag eerder al zo’n oproep gedaan. Nederland raadt reizen naar Irak al langere tijd af. Ook ondernemingen trekken inmiddels werknemers terug. Het Russische bedrijf Tekhpromexport haalt 370 man terug die werkten aan een elektriciteitscentrale. Rusland begint morgen met de evacuatie van meer dan 800 inwoners van voormalige Sovjetstaten uit Irak. Dat heeft het ministerie van Noodsituaties vandaag bekendgemaakt. De Russen zullen 553 Russen en 263 burgers uit andere landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten vanuit Irak naar Koeweit vliegen, aldus een woordvoerder. Iraakse opstandelingen ontvoerden maandag drie Russen en vijf Oekraïners. Zij werden na negentien uur weer vrijgelaten.
Opnieuw zijn sinds maandagavond westerlingen verdwenen. Ditmaal gaat het om vier Italianen. De Arabische televisiezender Al-Jazeera toonde beelden van hen, omringd door gewapende mannen. De vier werken voor een Amerikaans beveiligingsbedrijf, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome.
De gijzelnemers eisen dat de Italiaanse regering haar troepen terugtrekt. Premier Berlusconi zei in een reactie dat de Italiaanse missie „totaal niet ter discussie staat.” Hij is een trouw bondgenoot van de Amerikanen en in Irak zijn circa 3000 Italiaanse militairen.
Ook een Franse journalist wordt vermist. De 40-jarige Alexandre Jordanov van het televisiepersagentschap CAPA is zondag ten zuiden van Bagdad ontvoerd samen met zijn cameraman Ivan Ceriex. De laatste is later vrijgelaten, aldus het hoofd van CAPA, Herve Chabalier.
Het bestand tussen de strijdende partijen in de Iraakse stad Fallujah is vanmorgen met 48 uur verlengd. Door de verlenging van het staakt-het-vuren en de daarmee samenhangende terugtrekking van Amerikaanse mariniers kunnen de twee belangrijkste ziekenhuizen in de stad weer worden opengesteld.
Tussen Fallujah en Abu Ghraib is een transporthelikopter neergehaald. Hierbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond. Verder kwamen bij diverse andere incidenten in het land zeker twee Amerikaanse militairen en een medewerker van een beveiligingsbedrijf om het leven.
Rond de heilige stad Najaf bouwen de Amerikanen een „aanzienlijke” strijdkracht op, aldus brigadegeneraal Mark Kimmitt. De radicale geestelijke Muqtada al-Sadr houdt zich hier op. Die zei open te staan voor bemiddeling om het conflict met de coalitietroepen op te lossen.
Het Mahdi Leger van de geestelijke trok zich eerder als verzoenend gebaar terug uit de politiebureaus van Najaf. Al-Sadr wordt verdacht van moord op een collega-geestelijke. Een naaste medewerker van al-Sadr in Bagdad is dinsdag enkele uren vastgehouden door de Amerikanen.
Ten minste vier Amerikaanse mariniers hebben maandag en dinsdag in de Iraakse provincie al-Anbar het leven gelaten in gevechten met opstandelingen. Dat maakte een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak vandaag bekend. „Twee mariniers werden gedood op 12 april en twee mariniers op 13 april”, aldus de zegsman.
In de buurt van Bagdad heeft het Amerikaanse leger de verminkte lichamen van vier westerlingen gevonden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.
De vier zijn nog niet geïdentificeerd. Het gaat mogelijk om vier van de zeven werknemers van de Amerikaanse onderaannemer Halliburton die vrijdag niet ver van de vindplaats van de lichamen, tussen de steden Fallujah en Abu Ghraib, werden ontvoerd.