Onzekerheid troef voor Nederlandse bedrijven
AMSTERDAM (ANP). Het Nederlandse bedrijfsleven zet zich schrap voor een rit in een achtbaan. De keuze van het Britse volk om te breken met Brussel leidt een periode van onzekerheid in, die volgens experts haar weerslag zal hebben op de economie. Op de financiële markten is dan ook met verbijstering geregeerd, al liepen de zware koersverliezen op de Amsterdamse beurs in de loop van vrijdag wel wat terug.
„Wij roepen op het hoofd koel te houden”, aldus werkgeversorganisaties VNO-NCW en LTO Nederland. „Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen.” Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) wil daarover op korte termijn om de tafel met het Nederlandse bedrijfsleven.
Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex willen ondernemers bijstaan in de onzekere periode die komt. „Bedrijven doen er goed aan zo snel mogelijk contact met hun Britse klanten en leveranciers op te nemen”, luidt hun eerste advies.
Veel grote bedrijven, zoals de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell en verffabrikant AkzoNobel, lieten weten het besluit van de meerderheid van het Britse volk te respecteren. Het is evenwel nog te vroeg om in te schatten welke gevolgen een brexit op termijn heeft.
De Nederlandse banken kijken vooralsnog de kat uit de boom. Zowel Rabobank als ING liet weten de klanten te volgen. Als die Londen de rug toekeren, kan dat gevolgen hebben voor de activiteiten van die banken in The City.
Wie wel direct gevolgen ondervonden, waren de Nederlandse pensioenfondsen. Deze megabeleggers zagen hun zogeheten dekkingsgraden vrijdag met 3 procent onderuitgaan. Volgens onderzoeksbureau Aon Hewitt zijn de fondsen daarmee in een paar uur tijd zo’n 30 miljard euro armer geworden.