Brexit-referendum: eerste test voor Clinton en Trump
Naast de Amerikaanse presidentsverkiezingen is er dit jaar nog een verkiezing die veel aandacht krijgt en voor veel ophef zorgt. Volgende week (23 juni) bepalen de kiezers in Groot-Brittanië of ze wel of niet in de Europese Unie willen blijven. Wat vinden Clinton en Trump hiervan en wat zijn de mogelijke gevolgen van een Brexit voor de uitslag in november?
Zoals over vrijwel alle belangrijke onderwerpen staan de kandidaten ook hierin lijnrecht tegenover elkaar. Clinton roept de Britten op om in de EU te blijven terwijl Trump juist voorstander van een Brexit is.
Vrees voor recessie
President Obama heeft er geen geheim van gemaakt dat hij niet wil dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Tijdens zijn bezoek eind april pleitte hij herhaaldelijk tegen een Brexit en waarschuwde de Britten dat ze “achteraan de rij” zouden komen te staan voor nieuwe handelsverdragen.
Na de uitspraken van Obama gaf ook Clinton aan dat ze denkt dat Groot Brittanië sterker is binnen de EU. Clintons beleidsadviseur Jake Sullivan zei in een statement: “Hillary Clinton gelooft dat transatlantische coöperatie essentieel is en dat de samenwerking het sterkst is als Europa verenigd is. Ze is altijd een voorstander geweest van een sterk Verenigd Koninkrijk in een sterk Europa.”
Maar Clinton is niet alleen bang voor een slechtere samenwerking of een zwakkere EU, een Brexit kan ook gevolgen hebben voor haar kansen om president te worden. Economen voorspellen dat een Brexit voor veel economische onrust zal zorgen en dat dit waarschijnlijk een negatief effect heeft op de voorzichtig herstellende Amerikaanse economie. Omdat Clinton door velen gezien wordt als een verlenging van Obama, is het voor haar juist van belang dat er een stijgende lijn zichtbaar blijft en een nieuwe recessie zou haar kansen aanzienlijk kunnen verkleinen.
Gematigde Trump
Omgekeerd zou de Brexit en een verslechtering van de Amerikaanse economie Trump met zijn anti-Obama en “Make American Great Again” retoriek juist kunnen helpen. Het is dan ook geen verrassing dat Trump zijn steun voor de Brexit heeft uitgesproken. Hij denkt dat het Verenigd Koninkrijk beter af is zonder de EU.
Voor de verandering is Trump echter iets meer terughoudend in zijn commentaar dan de Democraten. Hij bekritiseerde Obama’s harde uitspraken tegen een Brexit en vindt dat de president een neutralere houding had moeten aannemen. Hij noemt zijn eigen mening dan ook geen aanbeveling, maar een persoonlijk gevoel en hij vindt dat de Britten uiteindelijk zelf hun beslissing moeten maken.
Overeenkomsten
Trump wijdt niet veel uit over waarom hij denkt dat het verlaten van de EU beter zou zijn voor Groot-Brittanië, maar zegt wel dat immigratie een groot probleem is in Europa en dat dit grotendeels door de EU veroorzaakt is. Hiermee koppelt hij de Brexit weer terug naar zijn eigen campagne waar immigratie één van zijn belangrijkste stokpaardjes is.
En die koppeling is op meer vlakken te maken. Zowel Trump als de prominente vertegenwoordigers van het “Leave” kamp, zoals Londense burgermeester Boris Johnson, spelen in op ontevredenheid en angst van het volk. De groepen die zij aanspreken zijn niet blij met de huidige status quo, vinden dat hun land nationalistischer moet worden en meer aan zichzelf moet denken, en willen graag sterkere grenzen.
Het referendum in Verenigd Koninkrijk kan hierdoor volgens Guardian correspondent Jake Novak gezien worden als een eerste test voor de Amerikaanse presidentskandidaten: “als pro-leave Brexit wint is het een signaal dat Trump ook zou kunnen winnen.”
Zowel Clinton als Trump zullen de ontwikkelingen aan de andere kant van de oceaan dus met interesse volgen en hopen dat een overwinning van “hun kamp” ze weer een extra zetje in de goede richting geeft.
Dit artikel is integraal overgenomen van de website VerkiezingenVS.com