NBG komt met Groene Bijbel
HAARLEM. Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een Bijbeleditie waarin teksten over duurzaamheid en natuur groen zijn gemarkeerd. De Groene Bijbel zal komend najaar worden gepubliceerd.
De editie telt in totaal 1654 gemarkeerde teksten, zo’n 5 procent van het totaal. Basistekst vormt de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). „We hebben gekeken welke verzen van de NBV inspirerend kunnen zijn als het gaat om duurzaamheid, natuur en omgang met de schepping”, zegt dr. Rieuwerd Buitenwerf, algemeen directeur van het NBG. „Het gaat om verzen die de schepping neerzetten als cadeau van God, over het beheer van de aarde, de omgang met planten en dieren. Een voorbeeld zijn de scheppingsteksten uit Genesis 1. Of Psalm 8, waarin de grootheid van de Schepper tegenover de nietigheid van de mens wordt gezet. Of Lukas 12:6, die in de NBV luidt: „Wat kosten twee mussen? Bijna niets. Toch wordt er niet één door God vergeten.
Een inspiratiebron vormden collega’s in de Verenigde Staten die in 2009 kwamen met The Green Bible.”
Bij de tekst zullen een aantal artikelen en portretten verschijnen van christenen die duurzaamheid voorleven. Zo is er een artikel opgenomen van de theoloog N. T. Wright.
Komende vrijdag wordt tijdens het Groen-Gelovig Congres van de ChristenUnie in Utrecht een voorpublicatie gepresenteerd. Naar verwachting in het najaar zal de Groene Bijbel als geheel op de markt worden gebracht, zegt Buitenwerf.
De NBG-directeur onderstreept dat het gaat om een themabijbel en geen doelgroepenbijbel. „We lichten dit thema van de duurzaamheid eruit. We zien dat themabijbels mensen echt helpen om de Bijbel relevant te maken in hun leven. Rentmeesterschap is een belangrijk onderwerp dat het verdient om mensen langdurig te inspireren.”
Smiley
De verzuchting dat er al veel soorten Bijbels zijn wijst Buitenwerf van de hand. „Ik vind het te makkelijk om dit te zeggen. Daarmee doe je geen recht aan het product. Behalve om gewone Bijbeledities vragen mensen ook om hulp bij het Bijbellezen. Met deze themabijbel willen we daarop inspelen. Kijk naar wat er in de geschiedenis is geweest. De Statenvertaling werd in 1637 voorzien van aantekeningen. En al in de negentiende eeuw zie je kunstbijbels ontstaan.”
De aankondiging van de Groene Bijbel komt op een moment waarop aandacht is voor een digitale Engelstalige jongerenbijbel. Deze zogeheten Bible Emoij is grotendeels gevuld met smiley’s – emotiesymbolen die worden gebruikt op de sociale media.