Kerk & religie

Europese reformatorische kerken bijeen in De Glind

DE GLIND. De Europese Conferentie van Gereformeerde Kerken (European Conference of Reformed Churches, EuCRC) komt deze week voor de zesde keer bijeen. Nederland is dit jaar gastheer. Het thema van de conferentie, die van dinsdag tot en met vrijdag duurt, staat in het teken van de sacramenten als ”genademiddel”.

Klaas van der Zwaag
24 May 2016 16:50Gewijzigd op 16 November 2020 03:45
De EuCRC in Cardiff. beeld EuCRC
De EuCRC in Cardiff. beeld EuCRC

De EuCRC is een Europees initiatief van de Internationale Conferentie van Gereformeerde Kerken (ICRC), die in 1992 is ontstaan als alternatief voor de Gereformeerde Oecumenische Raad (GOR) en de Wereldraad van Kerken. De GOR is inmiddels met de World Alliance of Reformed Churches (WARC) opgegaan in de World Communion of Reformed Churches (WCRC). De EuCRC is dus een klassiek-reformatorische variant binnen de wereldwijde gemeenschap van reformatorische kerken. Om de twee jaar belegt zij een conferentie, in 2014 was dat in Cardiff (Wales).

Van het Europese verband zijn lid de Evangelical Presbyterian Church in England and Wales, de Evangelical Presbyterian Church (Ireland), de Free Church of Scotland, de Free Church of Scotland (Continuing), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Iglesias Reformadas de España.

Kleine kerken

Het zijn over het algemeen kleine kerken die in de EuCRC vertegenwoordigd zijn. De relatief grote CGK en de GKV vormen in dit opzicht een uitzondering op het geheel. Interessante bijkomstigheid is dat zowel de Free Church of Scotland (FCS) als de Free Church of Scotland (Continuing) (FCSC) lid is, twee kerken die gescheiden zijn vanwege een scheuring in 2000.

Er komen steeds meer deel­nemers op de conferentie, vertelt drs. Jos Colijn, voorzitter van de EuCRC. „Het is de bedoeling dat iedere lidkerk gasten uitnodigt. Zo ontstaat er een steeds grotere kring om de kernleden uit Engeland, Nederland en Schotland heen. Er zijn gasten uit onder meer Oekraïne, Letland, Polen, 
Albanië en Kroatië. Behalve kerken zijn er ook altijd gereformeerde organisaties en theologische opleidingen, de laatste onder meer uit Heidelberg, Kiev, Riga, Belfast, Edinburgh en Apeldoorn.”

Drs. Colijn verwacht zo’n zestig gasten in De Glind, bij Barneveld. Dr. Egbert Brink (Kampen) spreekt over het heilig avondmaal, prof. Robert McCollum (Ierland) over de kinderdoop en dr. William Schweitzer (Wales) over de deelname van kinderen aan het avondmaal.

„Voor veel kerken in Europa 
zijn dit best lastige vragen, zeker in een missionaire context”, 
aldus Colijn. „In de sacramenten zien we de liefde van de drie-enige God, Die tot ons komt als de God van het verbond, door Christus en in de kracht van de Heilige Geest. Op deze wijze zijn we verenigd als broeders en zusters in de Heere in één Lichaam en door één Geest. Hij brengt ons in een eeuwig­durende verbonds­relatie door het sacrament van de doop en vernieuwt Zijn verbond met ons in het avondmaal. Maar het verstaan van deze wonderlijke tekenen en zegelen van het verbond verenigt ons niet alleen, maar verdeelt ons soms ook. Dat leidt tot allerlei lastige vragen, zoals de verhouding tussen kinder- en volwassenen­doop.”

Colijn ziet hoopvol uit naar de conferentie. „Wereldwijd groeien de gereformeerde kerken, en we willen ook in Europa present zijn. Daarom zoeken we elkaar op en willen we elkaar bemoedigen. We denken aan samenwerking, bijvoorbeeld op missionair gebied. We mikken op zo veel mogelijk verschillende kerken. De zeven lidkerken in Europa hebben formeel lidmaatschap en een zogeheten stemrecht. Maar iedereen heeft het recht om te spreken. Daarin zijn we ruimhartig. Elke morgen zijn er meditatieve bijeenkomsten, die ook geleid worden door de gasten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer