„Franse christen houdt uit valse schaamte z’n mond”
ANDUZE. Frankrijk – een kerkhof van zendelingen? Ds. Pascal Gonzalez lacht als hij dit hoort. „Ja ik weet dat Frankrijk die reputatie heeft, maar ik zou Frankrijk eerder een laboratorium, een kweekvat voor zendelingen willen noemen dan een kerkhof van zendelingen.”
Vorige week besloot de synode van het Franse kerkgenootschap Unepref (Union Nationale des Églises Protestantes Réformées Evangéliques de France) tot een nieuwe kerkstructuur. De Unepref kent geen classes en regionale synodes meer, maar is gegroepeerd rond drie kernen: roeping, vorming en missie.
De kring ”missie” kent vier predikanten met een bijzondere taak voor evangelisatie. In het Frans heet dat ”animateur d’Évangélisation”. Het Franse woord animateur betekent letterlijk bezieler. Ds. Pascal Gonzalez, een predikant uit Toulouse, is zo’n evangelisatiebezieler. Zijn opdracht is het evangelisatiewerk van Uneprefgemeenten te stimuleren en te bezielen. Behalve evangelisatieadviseur is ds. Gonzalez hoofdredacteur van Nuance, het maandelijkse magazine van de Unepref.
Ds. Pascal Gonzalez is sinds 1998 predikant. Al tijdens zijn studie theologie aan de Faculté Jean Calvin in Aix-en-Provence was hij geboeid door de kunst van het communiceren van de goede boodschap. Hij schreef een scriptie met de titel ”De rol en het gebruik van humor in de evangelisatie”. Ds. Gonzalez heeft niet alleen belangstelling voor theologie, hij is ook in kunst geïnteresseerd. „Ik houd van muziek en van allerlei kunsten die een boodschap communiceren. Kunstuitingen zijn heel geschikt om te evangeliseren. Zelf maak ik graag gebruik van muziek, met de liedkunst kun je de jeugd bereiken”.
Terwijl de synode van de Unepref in Anduze vergaderde, werd er iets verderop op het conferentiecentrum Béthanie een landelijke vergadering rond het evangelisatiewerk gehouden. Ds. Gonzalez had een groot aandeel in het programma.
Wordt het christendom in Frankrijk tegengewerkt?
„Zeker. Frankrijk kent een sterke antichristelijke stroming die agressief alle godsdienst uit het publieke domein wil verbannen. Deze mensen hebben een verkeerde interpretatie van de scheiding tussen kerk en staat. In Frankrijk heb je de vrijheid om je godsdienstige overtuiging in het openbaar te uiten, maar christenen zijn veel te bang en te timide en houden uit valse schaamte te veel hun mond, terwijl er mogelijkheden genoeg zijn om te getuigen.”
Frankrijk heeft de reputatie van zendelingenkerkhof. Ten onrechte?
„Fransen hebben sterk de neiging om de kerk en het christendom te bekritiseren. Die kritiek uit de Franse samenleving geeft je als evangelist echter wel de mogelijkheid om contact te leggen met onbekenden. Beter een stroom van kritische vragen, dan een muur van onverschilligheid.”
Zijn er specifieke evangelisatiemethoden voor Frankrijk?
„In principe is elke methode geschikt. Het gaat om de oprechtheid van de evangeliserende christen. Ik adviseer altijd om de Alpha-cursus te gebruiken, omdat deze past bij Fransen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de gezamenlijke maaltijd. Die maaltijd past perfect bij de Franse eet- en kookcultuur. Ook muziek vind ik een uitstekend middel, vooral bij feestdagen zoals Kerst en Pasen. Tijdens dat soort feestdagen help ik graag bij evangelisatieprojecten waar muziek een rol speelt. Binnen de kring van de Unepref zijn fantastische muziekgroepen en zanggroepen. In Nederland zijn ook weleens optredens geweest, bijvoorbeeld op de zendingsdag van de GZB (Gereformeerde Zendingsbond) binnen de Protestantse Kerk in Nederland.”
Hoe verloopt de samenwerking met de GZB?
„Heel goed. Sommige zendingsorganisaties willen ondersteunen en tegelijk alles voorschrijven. De GZB is echter een partner die ondersteunt zonder te overheersen.”