Kerk & religie

Pinksterkerk in VS klaagt België aan

De leiding van de Amerikaanse Assemblies of God (de pinksterbeweging in Amerika) deponeert in België een klacht bij waarschijnlijk twee ministeries over de Belgische politie. Die arresteerde eind vorige week vier Amerikaanse vrouwen die kerkelijk vrijwilligerswerk deden. De vrouwen werden opgesloten en vervolgens het land uitgezet.

Kerkredactie
14 February 2002 08:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

Met name het arresteren van Amerikaanse burgers met een geldig visum is voor de Amerikanen niet acceptabel. Maar ook de als schandalig ervaren behandeling -geen eten, geen drinken, één matras voor de nacht voor vier personen, het weigeren van een advocaat en het niet toelaten van ambassadepersoneel- speelt een rol bij de aanklacht. Bovendien plaatste de politie in dezelfde cel nog een mannelijk persoon, van wie de vrouwen dachten dat het ook een gevangene was. Toen de celgenoot concrete vragen ging stellen over de kerk en over hun visie op de overheid beseften ze dat het een agent in burger was.

Voordat de vier vrouwen de reis naar België ondernamen, hadden ze concreet aan de Belgische ambassade in de VS gevraagd of hun 90-daagse toeristenvisum voldoende was om kerkelijk vrijwilligerswerk te doen. Daarop heeft de ambassade bevestigend geantwoord. De vrouwen werden in België reeds na een week gearresteerd.

De moeder van Kristi Hoggard, een van de vier uitgewezen vrouwen, veronderstelt dat de Amerikaanse regering de zaak hoog opneemt. „Aan Amerikaanse staatsburgers zijn de meeste fundamentele burgerrechten onthouden. Bij aankomst in de VS hebben mijn dochter en de drie anderen contact gezocht met de Amerikaanse douane. Die adviseerde om, via de Amerikaanse kerk, een gezamenlijke klacht in te dienen bij zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het ministerie van Justitie.

Mevrouw Hoggard uit Kansas City denkt dat het nog moeilijk wordt om de Amerikaanse regering te overtuigen van wat er gebeurd is. „Men zal eerst wel ongelovig reageren. Zoiets verwacht je in een ontwikkelingsland, of in een dictatuurstaat, maar niet in een geciviliseerd land als België.”

In de Belgische media is tot nu toe vooral aandacht geschonken aan het feit dat de pinksterbeweging op een (weliswaar niet-officiële) lijst met sekten staat. Daarmee lijken de media het politieoptreden te rechtvaardigen. Mevrouw Hoggard: „Maar al zou Kristi lid zijn geweest van de vreemdst mogelijke sekte, dan nog moeten de rechtsbeginselen bij een arrestatie worden gewaarborgd.”

Vanwege carnaval is in België geen enkele ambtenaar of parlementariër te bereiken. Verwacht wordt dat volgende week op parlementsniveau vragen gesteld worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer