Kerk & religie

Cgk Alphen zet zich in voor vluchtelingen in noodopvang

ALPHEN AAN DEN RIJN. Totaal onverwachts stond in oktober een Syrische vluchteling op de stoep bij de christelijke gereformeerde Opstandingskerk in Alphen aan den Rijn. Het werd het begin van zes maanden intensief contact tussen de kerk en asielzoekers.

8 April 2016 14:31Gewijzigd op 16 November 2020 02:44
Bewoners van de tijdelijke noodopvang in Alphen aan den Rijn tijdens een inloopmiddag in een plaatselijke kerk. beeld RD, Anton Dommerholt
Bewoners van de tijdelijke noodopvang in Alphen aan den Rijn tijdens een inloopmiddag in een plaatselijke kerk. beeld RD, Anton Dommerholt

Gert-Jan Buth (36) ontmoette de Syriër op de middag dat hij een presentatie zou geven voor ouderen uit de gemeente. „Hij kwam uit de noodopvang, was christen en had van iemand het adres van onze kerk gekregen. Ik had problemen met de beamer. Deze man was ict’er en hielp me meteen. De zondag daarna kwam hij naar onze dienst.”

Via de Syriër kwamen er al snel meer asielzoekers naar de kerk, zo’n 25 minuten lopen van de noodopvang. „We vertaalden de dienst in het Engels. Toen er meer gasten kwamen, ook uit Afghanistan, Pakistan en Eritrea, zorgden gemeenteleden ook in sommige andere talen zo veel mogelijk voor vertaling op een tablet, via Google Translate.”

Buth, lid van de evangelisatiecommissie, werd voorzitter van de nieuwe werkgroep De Toevlucht, die zich speciaal op de asielzoekers richt. Naast begeleiding tijdens de kerkdiensten –regelmatig waren er vijftien bewoners uit de noodopvang– ontstonden er diverse activiteiten. Zo zamelde de vrouwenvereniging kleding in. „Die werd uitgedeeld aan onze gasten, zowel mannen als vrouwen. In het begin waren er Eritrese vrouwen die slechts één korte broek hadden.”

Vrijwilligers uit de kerk startten taallessen voor de niet-Arabischsprekenden. De lessen voor de Arabische groep, gegeven door Akram Shawki, werden de laatste periode ook gegeven in een zaal van de Opstandingskerk.

Buth kijkt positief terug op de ontmoetingen. „Je loopt even met mensen op en moet hen dan loslaten. Zo mogelijk leggen we voor hen contact met een kerk rond hun nieuwe azc. Eén man met een moslimachtergrond had met diverse gemeenteleden en met onze predikant veel gesprekken over de Bijbel. Hij stond daar erg voor open. Ik hoop ooit te horen dat hij zal worden gedoopt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer