Rabobank test ”flexlening” voor melkveehouders
UTRECHT. De Rabobank gaat melkveehouders helpen om schommelingen in de melkprijs beter op te vangen. De bank heeft in Ierland een proef lopen met een nieuw type lening, waarbij boeren extra aflossen als de melkprijs hoog is en juist minder bij een lage melkprijs.
Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van de bank, maakte dat donderdag bekend tijdens een ontmoeting met landbouwjournalisten. Hij noemde de ”flexlening” een van de nieuwe producten die de bank ontwikkelt vanwege de toegenomen volatiliteit in de prijsvorming van agrarische producten. Niet alleen de prijs van melk schommelt sterker dan vroeger, hetzelfde geldt voor de prijzen van varkensvlees en groenten. Marttin sprak in dit verband van „een nieuwe realiteit” waar de bank op moet inspelen.
In de Ierse proef heeft de Rabobank 100 miljoen euro uitstaan. De bank werkt er samen met een zuivelonderneming, die de melk van de betrokken boeren verwerkt. Dat bedrijf helpt mee om in goede tijden een soort spaarpot op te bouwen, waaruit in mindere tijden de aflossing voor de boeren wordt betaald. Zo heeft de bank zekerheid dat de lening wordt terugbetaald en wordt voorkomen dat de veehouders een hoge melkprijs aangrijpen om te investeren in uitbreiding van hun productie.
Marttin heeft overigens vertrouwen in een toekomstig herstel van de internationale zuivelmarkt, die al meer dan een jaar kampt met een overaanbod aan melk. Onder meer de afschaffing van de Europese melkquotering een jaar geleden is daar de oorzaak van. „Maar de vraagt naar zuivel groeit elk jaar 2 tot 3 procent en de melkproductie is al aan het teruglopen.”
Volgens Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland, worden „onderdelen” van het concept van de flexlening ook al in Nederland benut. Zo is met sommige melkveehouders afgesproken dat de aflossing gedeeltelijk wordt opgeschort. Onlangs meldde de bank dat een op de drie melkveehouders moeite heeft om zijn rekeningen te betalen.
Donderdag voegde Huirne hieraan toe dat dit ook geldt voor 40 procent van de varkenshouders. Die kampen al lange tijd met lage vleesprijzen. Voor hen komt de flexlening voorlopig echter niet beschikbaar. Het risico voor de bank zou te groot zijn omdat veel bedrijven te weinig vermogen achter de hand hebben.
Ook is de varkenscyclus veranderd, zei Huirne. „Tegenwoordig volgen op twee goede jaren wel vijf of zes magere. Dat brengt risico’s met zich mee: wat gebeurt er als je de prijsprikkel wegneemt? Boeren moeten niet indommelen als het even beter gaat.”