„Discriminatie lesbiennes reden echtscheiding”
AMSTERDAM (ANP). De specifieke discriminatie van lesbiennes kan een reden zijn dat huwelijken tussen twee vrouwen vaker stranden dan huwelijken tussen een man en een vrouw en een huwelijk tussen twee mannen. Door de gebrekkige acceptatie is het mogelijk dat sommige lesbiennes niet lekker in hun vel zitten en minder gelukkig zijn. Dat zegt Tanja Ineke, voorzitter van het COC, de belangenvereniging van homoseksuelen, woensdag in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Daaruit blijkt dat van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen tien jaar later ruim 30 procent was geëindigd in een echtscheiding. Bij man en vrouw was dit in 18 procent van de gevallen zo en bij de huwelijken tussen twee mannen 15 procent.
Het gebrek aan acceptatie laat zich volgens Ineke onder meer zien in opmerkingen van mannen en jongens, zoals: „Als je een keer een goede beurt krijgt, gaan je gevoelens voor vrouwen wel over.” Of: „Mag ik misschien met jullie meedoen?” De aandacht is vaak gericht op discriminatie van homoseksuele mannen, aldus Ineke, die vindt dat meer onderzoek moet worden gedaan naar de oorzaken voor scheidingen in homohuwelijken.
Het verschil in (gedrags)kenmerken tussen man en vrouw noemt Ineke ook als reden voor de relatief vele scheidingen tussen lesbische stellen. „In heterohuwelijken neemt de vrouw vaker het initiatief tot scheiding”, zegt ze. „Bijna een op de vijf vrouwen voelt zich aangetrokken tot andere vrouwen. Er zijn voor vrouwen simpelweg meer potentiële partners om mee in het huwelijksbootje te stappen.”
Het is 1 april (komende vrijdag) vijftien jaar geleden dat in Nederland het eerste homohuwelijk werd gesloten. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen.
Vrouwen trouwden sinds de invoering van het homohuwelijk in 2001 vaker met een partner van gelijk geslacht dan mannen, aldus het CBS. De eerste twee jaar was dat nog niet het geval. Maar vanaf 2003 trouwden elk jaar meer vrouwen met elkaar dan twee mannen. In 2015 werden in Nederland 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen.