Restauratie van Sluipwijks symbool
Sluipwijk is een op zichzelf staand deel van het dorp Reeuwijk, op een dijk midden in de Reeuwijkse Plassen. Het opvallendste gebouw is de kerk. Die blijft behouden, tot vreugde van de inwoners – kerkelijk en niet-kerkelijk. De laatsten brachten bijna de helft van de restauratiekosten bijeen.
De karakteristieke toren van de hervormde kerk in Sluipwijk is een mooi oriëntatiepunt voor waterrecreanten. Hij is op de meeste plaatsen in het waterrijke gebied zichtbaar. De Stichting Behoud Kerkgebouw Sluipwijk (zie kader), waarvan het bestuur volledig uit niet-kerkelijke personen bestaat, heeft het bedehuis nog meer op de kaart gezet.
Niet alleen timmerde de stichting via de lokale pers aan de weg voor de restauratie, ook heeft ze op verschillende plekken langs de weg een raamwerk op palen neergezet met daarop de tekst ”Laat de Sluipwijkse kerk niet verzakken”. Het raamwerk geeft een doorkijkje naar het godshuis. De stichting organiseerde nog meer voor het kerkherstel, onder andere een veiling van kunstwerken en een bazaar.
De stichting, die over uiterlijk een jaar weer wordt opgeheven, heeft gezorgd voor een blijvende verbinding tussen kerkelijk en niet-kerkelijk Sluipwijk. De kerk zal voortaan niet alleen gebruikt worden voor kerkdiensten; ook voor activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en lezingen.
Ds. F. J. M. van Veldhuizen, predikant van de hervormde gemeente Sluipwijk, is blij met deze verandering. „De kerk gaat een meer centrale functie krijgen in dit deel van het dorp, waar verder geen verenigingsgebouw is. Dat juich ik alleen maar toe. Het is toch bijzonder dat er in de stille week voor Pasen een op die tijd toegesneden strijkconcert, aangeboden door een dorpsgenoot, gehouden wordt? Vanzelfsprekend moeten de kerkrentmeesters hun toestemming voor de activiteiten geven. Niet alles kan. Er zijn werkafspraken gemaakt.”
Het huidige kerkgebouw dateert uit het midden van de negentiende eeuw. Het rechthoekige interieur telt drie bankblokken. De preekstoel bevindt zich aan de ene smalle zijde en het Van Eekenorgel, dat in 1999 werd geplaatst, aan de andere.
Tijdens een opknapbeurt in 1955-1956 zijn gebrandschilderde ramen aangebracht die alle tien zijn voorzien van een Bijbeltekst. De oudste elementen zijn twee delen van grafstenen die in de muur gemetseld zijn en uit een vorig kerkgebouw komen. Het kerkhof rond de kerk is in 2006 hersteld en is nu weer in gebruik voor begrafenissen.
De veengrond onder de kerk zorgt voor verzakkingen. De grenen funderingspalen zijn aangetast door een bacterie en verrotten. De vloer zakt naar het midden toe in, waardoor de banken losraken van de muur en niet meer horizontaal staan.
De kerkrentmeesters van de gemeente besloten de restauratie goed uit te voeren. Er komen niet alleen een nieuwe fundering en een nieuwe vloer; ook de wanden, het meubilair en mogelijk het plafond worden onderhanden genomen.
De banken gaan eruit en worden verkocht, om plaats te maken voor stoelen. Voor in de kerk komt een tafel waarop de Bijbel en het avondmaalsstel een plaats krijgen. De preekstoel wordt verrijdbaar. „Als de kerk voor concerten en dergelijke gebruikt wordt, is het handig om deze even opzij te zetten. En stoelen kunnen in een andere opstelling worden gezet.”
De opknapbeurt begint in oktober en moet met Pasen 2017 voltooid zijn. Voor de opening van de gerestaureerde kerk worden natuurlijk alle bestuursleden van de stichting uitgenodigd.
Behoud Kerkgebouw Sluipwijk
De Stichting Behoud Kerkgebouw Sluipwijk werd in januari 2015 opgericht. Doel was het leveren van een bijdrage aan de restauratie van de kerk in Sluipwijk, waarvan de totale kosten 550.000 euro bedragen. De hervormde gemeente Sluipwijk, die hier haar zondagse kerkdiensten houdt, kon 300.000 euro opbrengen. De stichting heeft zich voorgenomen om 250.000 euro bijeen te brengen. Daartoe verkocht zij symbolisch de 32 nieuwe funderingspalen, elk voor een bedrag van 8000 euro. „De financiering is nagenoeg rond, vrijwel alle palen zijn verkocht”, deelt bestuursvoorzitter A. A. Schulting mee. „Ook al hebben nogal wat mensen uit Sluipwijk weinig tot niets met het geloof, ze hebben wel iets met het kerkgebouw, dat ze beschouwen als het symbool van dit deel van het dorp.”