SDOK neem met symposium afscheid van bestuurslid Kole
GORINCHEM. Betrokkenheid op de vervolgde kerk bindt christenen samen. Kerkmuren verliezen daardoor aan belang, maar het leidt er niet toe dat ze worden afgebroken.
Dat constateerde ds. A. Th. van Olst, voorzitter van de Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), woensdagavond op een minisymposium, belegd ter gelegenheid van het afscheid van SDOK-bestuurslid drs. I. A. Kole. Kole was ruim tien jaar bestuurslid van SDOK.
De christelijke gereformeerde predikant uit Antwerpen verwees naar het werk dat SDOK wereldwijd doet over kerkmuren heen. „Zie hoe de Vroege Kerk, ondanks haar verdeeldheid, antwoord gaf op de vervolging van christenen in die dagen.”
Verdeeldheid onder christenen kan helaas ook zelf een soort vervolging worden, stelde de SDOK-voorzitter. „Als christen word ik het meest vervolgd door medechristenen”, vertrouwde iemand hem eens toe. Het is belangrijk om als christenen naar elkaar te luisteren, aldus ds. Van Olst.
Historicus drs. A. A. van der Schans gaf een ander antwoord op de centrale vraag van het symposium: Bindt vervolging samen? „Ja”, aldus de docent geschiedenis aan Driestar educatief te Gouda, „maar wel tijdelijk.” Hij waarschuwde om er niet te romantisch over te doen. „Als vervolging voorbij is, houdt samenbinden op.”
Van der Schans zei de eenheid van het lichaam van Christus aan den lijve ondervonden te hebben toen hij in 1984 voor de Stichting Hulp Oost-Europa (HOE) Bijbels naar het Oostblok bracht. „Ik zag daar hoe de kerk geen zaak is van mensen, maar dat de kerk het lichaam van Christus is.”
De historicus verwees naar de brieven van Paulus, die christenen uit Joden en heidenen oproept om eensgeestes te zijn in het lichaam van Christus. „Ook in Paulus’ dagen waren er spanningen. Gemeenten werden niet zomaar een eenheid. Niettemin roept de apostel iedereen ertoe op om zijn gaven en talenten te gebruiken tot opbouw van het lichaam van Christus.”
Edwin Baelde, internationaal medewerker en oud-directeur van SDOK, beantwoordde de centrale vraag van minisymposium ontkennend. „Alleen Christus bindt samen. Vervolging geeft daar dieper zicht op.”
Voor Kole zelf, die ook secretaris is van het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG), bindt de SDOK christenen samen over kerkmuren heen. „Jeruzalem telt twaalf poorten. De één komt binnen door die poort, de ander door een andere poort. Laten wij geen meetlat aanleggen of ze wel door de goede poort de stad zijn binnengekomen. Als kerk waartoe we behoren hebben we iets eigens, maar laten we ook naar anderen kijken”, aldus Kole. Het is onverantwoord om in onze tijd verdeeld verder te gaan, vindt het afzwaaiende bestuurslid.
Richard Groenenboom, manager externe relaties bij SDOK, noemde Kole een bruggenbouwer. „Hij was er altijd op uit om wat je samen kunt doen ook samen te doen, ondanks dat hij wist dat we de eenheid van de kerk niet zullen bereiken. Kole is de man die strijdt om met elkaar in gesprek te blijven en te laten zien waar je voor staat.”