Kerk & religie

Kritiek dr. Kater op vrijgemaakte kerkvisie in boek ”Kampvuur”

KAMPEN. De inhoud van het boek ”Kampvuur” staat op onderdelen haaks op de gereformeerde visie op de kerk, vindt dr. M. J. Kater.

Van een medewerker
1 February 2016 19:23Gewijzigd op 16 November 2020 01:07
beeld Jan Willem van Vliet
beeld Jan Willem van Vliet

De universitair hoofddocent aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) gaf zaterdag tijdens een symposium in het gebouw van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) zijn mening over het vorig jaar verschenen boek ”Kampvuur. Persoonlijke verhalen over geloof en kerk”. De bijeenkomst was georganiseerd door AKZ+, een gezamenlijk project van TUA, TUK en hogeschool Viaa te Zwolle.

Het boek kan, al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd, worden gezien als tegenhanger van het boek ”Vrijgemaakt?” van Lammert Kamphuis. Daarin overheerst de afrekening van (ex-)vrijgemaakten met hun verleden. ”Kampvuur” is, zo meldt de achterflap, „gevuld met persoonlijke verhalen die een volstrekt ander geluid laten horen. Vijftien vertellers die volop meedraaien in de moderne maatschappij, laten zien hoe belangrijk de kerk voor hen is. Ze hebben gemerkt dat de kerk iets wezenlijks toevoegt aan hun leven.”

Saaie preken

Samensteller Johan Bakker sprak tijdens de bijeenkomst van „een positieve bundel over de kerk.” Hij benoemde wel een aantal kritiekpunten die in de bundel naar voren komen, zoals „saaie preken tijdens de diensten” en het niet met de tijd meegaan van de kerk.

Kritiek op het boek kwam zaterdag van Willem van der Horst, docent aan hogeschool Viaa. Hij haalde het kenmerkende element ”gemeenschap” uit ”Kampvuur” naar voren. Hij vroeg zich echter wel af wat dan het verschil is tussen de kerk en de Rotaryclub. „Het is de vraag of de theologische dimensie daarmee voorbij is of dat men bij het kampvuur geen zin heeft om over theologie te praten.”

Geen relatie

De kritiek van dr. Kater ging verder. Hij vroeg zich af wat het specifiek gereformeerde karakter van ”Kampvuur” is en vond dat de inhoud van het boek op onderdelen haaks staat op de gereformeerde visie op de kerk. „Ik mis het Hoofd van de kerk in bijna het hele boek. De Naam van Jezus komt wel voor, maar ik mis de relatie met Hem. Waar blijft het lied over Hem, Die de Vader gezonden heeft?”

Hij noemde de gemeenschap die in het boek naar voren komt een ”community of anybody”, een gemeenschap van iedereen, in plaats van de gemeenschap der heiligen. Koffiedrinken na de dienst vindt hij iets anders dan de gemeenschap der heiligen. Verder gaat het volgens de TUA-docent in de bundel over „een kerk zonder zekerheid”, waarin de „vaste beloften van God” ontbreken.

Bakker stelde in een reactie dat het loflied op Christus in de bundel niet ontbreekt, al zijn sommige dingen misschien niet zo duidelijk gezegd. Hij ziet in de kritiek ook een verschil tussen twee kerken. „Wie weet kunnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken nog verder naar elkaar toe groeien”, opperde Bakker.

Dr. Koert van Bekkum, docent aan de Theologische Universiteit Kampen, constateerde dat er meer manieren zijn om de „innerlijkheid” van het geloof vorm te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer