Ministers van Staat openen rouwbeklag
De ministers van Staat F. Korthals Altes, H. van Mierlo, W. Kok, J. van Kemenade, E. Toxopeus, alsmede oud-premier P. de Jong zijn woensdag als eersten langs de kist met het stoffelijk overschot van prinses Juliana in de chapelle ardente op Paleis Noordeinde gelopen.
Zij openden het officiële defilé van hoogwaardigheidsbekleders, dat tot ongeveer 19.30 uur duurde. Ze betuigden hun laatste eer aan Juliana en tekenden het condoleanceregister.
Op kussens naast de kist in de chapelle ardente liggen de onderscheidingstekens van het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw, het Grootkruis in de Huisorde van Oranje, het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis en de versierselen behorende bij de Four Freedoms Award.
Juliana deed veel voor het Rode Kruis en bleef zo lang mogelijk betrokken bij deze organisatie. Met de Four Freedoms worden bedoeld de Freedom of Speech (vrijheid van meningsuiting), de Freedom of Worship (vrijheid van godsdienst), de Freedom from Want (vrijwaring van gebrek) en de Freedom from Fear (vrijwaring van vrees). De award wordt jaarlijks door de Rooseveld Foundation aan een persoon gegeven die zich bijzonder heeft ingezet voor een of meer van de vier vrijheden. Koningin Beatrix bracht in haar laatste kerstrede nog in herinnering hoezeer Juliana de vier vrijheden achtte.
Ook de president van het Internationaal Gerechtshof, de Chinees Shi Jiuyong, maakte zijn opwachting bij de rouwkapel. Hij werd gevolgd door leden van het corps diplomatique.
Vice-president Tjeenk Willink en overige leden van de Raad van State volgden na de leden van ministerraad. Ook de staatsraden in buitengewone dienst liepen langs de baar in Paleis Noordeinde.
Daarna volgden de president en procureur-generaal van de Hoge Raad der Nederlanden, president Stuiveling van de Algemene Rekenkamer, de Nationale ombudsman, de directeur van het Kabinet der Koningin, de voorzitter van de Hoge Raad van Adel en de Kanselarij van de Nederlandse Orden. Ook de chef defensiestaf en het comité bevelhebbers betuigden de laatste eer aan de overleden prinses.
Als laatsten waren de commissarissen van de Koningin, de burgemeesters van de vier grote steden en die van Baarn, Delft en Soest, alsmede de fractievoorzitters uit de Eerste en de Tweede Kamer, gevolgd door de kamerleden, aan de beurt. Het defilé duurde tot ongeveer 19.30 uur.
Bij Paleis Noordeinde bestond woensdagmiddag enige onduidelijkheid onder het publiek over waar ze bloemen neer konden leggen. Aan de kant van het Noordeinde is bij het monument van Wilhelmina een speciale plek ingericht, maar die gaat pas later open. De politie verwijst belangstellenden naar de achterzijde van het paleis, naar de tuinzijde.