Gereformeerde Gemeenten beginnen evangelisatie in Breda vanuit De Lichtboei
BREDA. De Lichtboei, heet het inloopcentrum in Breda waar de Gereformeerde Gemeenten evangelisatiewerk beginnen. Woensdag werden de eerste folders uitgedeeld, zaterdag gaat de inloop open.
De naam kan veel gedachten oproepen. „Gods Woord als baken in de levenszee, lichtpunt op de golven. Het Woord als gids, de leidraad die het gevaar én de redding aanwijst”, zegt coördinator M. Nijsse. „En de naam sluit mooi aan bij die van de omliggende woonwijk: Boeimeer.”
Ruim negentien jaar was Nijsse hier lid van de gemeente. Hij was er voorzitter van de Bijbelstudievereniging en werd er vervolgens twee keer uitgezonden naar het zendingsveld in Guinee: in 1995 als technicus, in 2004 als leeszaalbeheerder. In hetzelfde kerkgebouw is de Dordtenaar nu coördinator van nieuwe ‘zendingsactiviteiten’. „Al voordat we in oktober 2010 naar Nederland terugkeerden, heb ik me ingeschreven voor de CGO-cursus pastoraal werk, niet wetend waarvoor dat nog eens nuttig zou kunnen zijn.”
Driemaal zag Nijsse een gemeente naar zijn einde gaan omdat het ledental afnam en het steeds moeilijker werd de ambten te vervullen: „Mijn vader was de laatste ambtsdrager van Colijnsplaat, daarna een van de laatste twee ouderlingen van Wemeldinge, en vervolgens zagen we tijdens elke verlofperiode hoe ook Breda slonk. Het is mooi dat hier de kerk haar functie behoudt.”
Per 1 september 2015 is de Bredase gemeente omgezet in een evangelisatieproject van de classis Dordrecht. Vrijwilligers knapten de vergaderzaal en de consistoriekamer op. In de kerkzaal werden de achterste twee banken weggehaald omdat de tussenwand werd verplaatst. Verder bleef het interieur intact, voor eventuele bijeenkomsten, later, als er belangstelling voor is.
Oriëntatiecursus
Om die belangstelling te wekken, trok Nijsse gistermiddag met een andere vrijwilliger een winkelcentrum in. Ze deelden er flyers uit die wijzen op de oriëntatiecursus die in maart van start moet gaan. Bij voldoende belangstelling biedt drs. N. van Steensel –een andere oud-zendingswerker uit Dordrecht– op vijf dinsdagavonden een eerste kennismaking met de Bijbel.
De zaal waar vroeger catechisaties en vergaderingen werden gehouden, is ingericht als inloop. Er zijn zitjes, op de tafels liggen folders klaar, er zijn boeken en er wordt koffie geschonken. De wand aan de straatkant was al van glas, de deuren van de zaal zijn het nu ook; eerder boden ze toegang tot de kerkzaal.
In de inloop, die op dinsdag- en zaterdagmorgen opengaat, is alleen het orgel gebleven. De boodschap boven de ingang van de zaal bleef ook, in hout uitgesneden: „God zij ons genadig en zegene ons.” Op de buitenmuur bleef de naam van de kerk te zien: Eben-Haëzer. Borden en een vlag heten bezoekers welkom.
Tijdens de verbouwing maakten grote posters duidelijk wat hier gaande was. „Dat leverde positieve reacties van buurtbewoners op. Sommigen kwamen binnen en zeiden dat ze blij zijn dat er hier weer activiteit is.”
Die activiteit richt zich vooral op de omliggende wijk. „Er wonen hier nogal wat ouderen, maar er zijn ook voorzieningen voor kinderen”, ontdekte Nijsse toen hij de buurt per fiets verkende. „Het zou mooi zijn als we voor alle leeftijden iets kunnen doen.”
Folder
Door alle 1700 brievenbussen in Boeimeer valt deze week een folder om te wijzen op het nieuwe inloopcentrum. In de hoop dat er contacten ontstaan. „Ik heb, ook op het zendingsveld, altijd veel steun gehad aan Christus’ hogepriesterlijk gebed: de Heere zorgt er Zelf voor dat Zijn Woord verkondigd blijft worden én vrucht zal dragen.”