Biografie: M. J. Arntzen, tot op zeer hoge leeftijd betrokken
Na een loopbaan bij een bank ging Marinus Arntzen op 25-jarige leeftijd theologie studeren. Vanaf dat moment, tot zijn overlijden op 102-jarige leeftijd, stond zijn aardse leven in het teken van de dienst des Woords.
Marinus Johan Arntzen werd geboren in Amsterdam, op 14 september 1912. Hij was de oudste van negen kinderen. Zijn vader, afkomstig uit een doleantiegemeente, was effectenhandelaar. Zijn moeder, van afgescheiden komaf, onderwijzeres. Het gezin kerkte in de gereformeerde Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Zijn ouders dienden de Heere met blijdschap, schrijft Arntzen in zijn autobiografie ”Een theologenleven in woelige tijden” (2004).
Arntzen stamde af van een protestantse Duitse familie uit de omgeving van Wesel die tijdens de Dertigjarige Oorlog van 1618-1648 verspreid raakte over Europa. Hij werkte acht jaar bij een bank voordat hij in 1937 theologie ging studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Twee dagen voor D-day, op 4 juni 1944, werd hij bevestigd als gereformeerd predikant in Oegstgeest-Morsch-Rijndijk. Daarna stond hij te Anna Jacobapolder (1948) en te ’s-Gravendeel (1952).
In 1956 promoveerde Arntzen aan de VU bij prof. dr. G. C. Berkouwer, op het proefschrift ”Mystieke rechtvaardigingsleer. Een bijdrage ter beoordeling van de theologie van Andreas Osiander”. Osiander (1498-1552) was een luthers theoloog die de rechtvaardigingsleer van Luther en Calvijn kritiseerde. Arntzen had altijd bijzondere belangstelling voor de Rooms-Katholieke Kerk.
In de jaren zestig van de vorige eeuw deed de vrijzinnigheid haar intrede in de Gereformeerde Kerken in Nederland. Arntzen besloot over te stappen naar de Nederlands Gereformeerde Kerken. In 1971 werd hij Nederlands gereformeerd predikant in Breukelen. Vier jaren later stapte hij over naar de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en werd hij predikant in Hattem. Daar ging hij in 1979 met emeritaat.
Arntzen was tot op zeer hoge leeftijd actief als scribent voor diverse kranten, waaronder het Reformatorisch Dagblad. Hij was ook docent aan de Reformatorische Leergangen in Zwolle en in Dordrecht, die tegenwicht wilden bieden aan de opkomende vrijzinnigheid onder gereformeerden. Van hem verschenen enkele boeken over de Rooms-Katholieke Kerk.
Op latere leeftijd uitte Arntzen regelmatig zijn zorgen over ontwikkelingen in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Hij schreef hierover opiniebijdragen in gereformeerde kerkbladen en in het Nederlands Dagblad.
Zijn echtgenote, Maria Susanna van den Akker, overleed in 2001. Het echtpaar kreeg vier kinderen, van wie de oudste twee jong overleden aan een ernstige regressieziekte. Na het overlijden van zijn dochters begreep hij andermans leed beter, zei hij daarover in deze krant. „Toen pas besefte ik, dat ik in voorgaande jaren mensen van wie ik de kinderen had begraven, toch niet begrepen had. Daarin heb ik mensen tekortgedaan, als mens, als gelovige.”
Marinus Arntzen overleed op 102-jarige leeftijd in Bilthoven, op 30 september 2014. Hij werd begraven in Amsterdam.
In deze rubriek wekelijks een biografie van een bekende of minder bekende theoloog.