Hoorn wil af van corrupte ambtenaar
De gemeente Hoorn is een ontslagprocedure begonnen tegen de directeur van de voormalige sector gemeentewerken. Justitie vervolgt hem al wegens corruptie in de bouwfraude. De gemeente wil om dezelfde reden van hem af. De man heeft bovendien geweigerd mee te werken aan het onderzoek naar gevallen van bouwfraude in de gemeente.
Dat bleek woensdag bij de presentatie van het onderzoek bij de gemeente naar bouwfraude. Het Openbaar Ministerie maakte eind januari al bekend de ambtenaar te vervolgen. Dat geldt ook voor zes andere overheidsdienaren, vijf van Rijkswaterstaat en een van de provincie Zuid–Holland.
Hoorn had reeds maatregelen genomen tegen een andere ambtenaar door hem op non–actief te stellen. Hij zou valsheid in geschrifte hebben gepleegd.
Uit het onderzoek in Hoorn blijkt dat in de gemeente gedurende de jaren tachtig en negentig sprake was van een ambtelijke cultuur van smeren en fêteren. Maar er is geen waterdicht bewijs voor ambtelijke of bestuurlijke corruptie. Het aantal ambtenaren dat daadwerkelijk over de schreef is gegaan, is volgens de rapportage „te tellen op de vingers van een hand". Van twee ambtenaren is aangetoond dat zij bordeelbezoek door aannemers lieten betalen. Een ambtenaar onderhield dusdanige verhoudingen met aannemers dat mogelijk sprake is geweest van plichtsverzuim.
Een deel van de Hoornse ambtenaren bleek volgens de schaduwboekhouding van klokkenluider A. Bos innig verbonden met de bouwwereld. Dat gold vooral voor medewerkers en bestuurders die met de ontwikkeling van Hoorn als groeikern te maken hadden. De veelvuldige onderlinge contacten waren zowel individueel als in groepsverband: bedrijfsbezoeken, ingaan op uitnodigingen voor evenementen of etentjes. Soms draaide dat uit op bezoek aan een nachtclub of een bordeel. Wie het honderd pagina’s tellende rapport van Deloitte leest, kan volgens de onderzoekers de indruk krijgen dat bijna het voltallige ambtelijke en bestuurlijke circuit zich te buiten is gegaan aan onfatsoen. Maar dat spreken de onderzoekers tegen. De wat zwaardere vermoedens en verdenkingen beperken zich volgens hen tot „een handvol personen".
Wie wat precies heeft gedaan, werd woensdag niet duidelijk, omdat het onderzoek is geanonimiseerd. De gemeente heeft naar aanleiding van het onderzoek aangekondigd de achterliggende interviewverslagen op te vragen over onder meer het bordeelbezoek. Op basis van die informatie besluit de gemeente welke arbeidsrechtelijke maatregelen zij moet nemen. De hoofdofficier van Justitie in Alkmaar heeft inmiddels een exemplaar van het rapport toegezonden gekregen.