In de laatste uren van 2015 stierf de Pakistaanse christin Samina Faisel
LAHORE. De kwestie van de christelijke Asia Bibi die in Pakistan vastzit in de cel trekt internationaal de aandacht. Er zijn echter ook ‘Bibi’s’ die in de anonimiteit lijden. Een van hen was de Pakistaanse Samina Faisel. Op oudejaarsavond overleed ze, op tragische wijze, in Thailand.
Faisel was een 30-jarige Pakistaanse christin. Ze was met haar man Pakistan ontvlucht en had zich bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Thailand laten registreren. Vele duizenden Pakistaanse christenen doen hetzelfde, maar Thailand weigert internationale verdragen te ondertekenen die de status van vluchtelingen regelen. Bangkok beschouwt deze Pakistaanse christenen daarom als illegale immigranten. En dus lopen zij het risico te worden teruggestuurd naar Pakistan.
Voortdurend voert de Thaise politie razzia’s uit. Honderden Pakistaanse christenen belanden in Thaise detentiecentra. De organisatie Voice of the Persecuted (voor hulpverlening aan de vervolgde kerk) schreef vorig jaar daarover de brandbrief ”Hopeloze kreet uit Thailand”.
Tragedie
Het is 20 december, aan de vooravond van Kerst. In Thailand worden opnieuw razzia’s uitgevoerd. De politie maakt jacht op immigranten wier visa verlopen zijn. Samina Faisel is een van hen. Zij en haar man hebben vorig jaar een persoonlijke tragedie meegemaakt. Toen kwam hun kind door medische complicaties dood ter wereld. Sindsdien kampt Samina Faisel met hoge bloeddruk en heeft ze problemen met haar nieren.
Hoewel het duidelijk is dat ze dringend medische zorg nodig heeft, wordt Samina Faisel door de Thaise politie opgepakt. In de cel gaat haar gezondheid snel achteruit. Na tien dagen wordt ze naar een ziekenhuis gebracht. Het mag echter niet baten. Enkele uren voor het begin van het nieuwe jaar overlijdt Samina Faisel.
Interreligieuze harmonie
De moeilijke situatie van Pakistaanse christenen is bekend. Toch waren er de afgelopen tijd ook wat lichtpuntjes te bespeuren. Zo kwamen christenen en moslims rond Kerst in de Pakistaanse stad Lahore bijeen om de noodzaak van interreligieuze harmonie te benadrukken. Tijdens die bijeenkomst werd zowel uit de Koran als uit de Bijbel gelezen.
Ook positief is de campagne ”Groen voor wit”, gestart door Bargad, de grootste hulpverleningsorganisatie voor jongeren in Pakistan. Het groen van de Pakistaanse vlag symboliseert volgens de organisatie de islamitische meerderheid, het wit verwijst naar de religieuze minderheden. Jonge Pakistaanse moslims worden opgeroepen om minderheden te beschermen.