Wonderlijke redding Spaanse soldaten in 1585 nog steeds herdacht
EMPEL. Vierduizend Spaanse soldaten wisten in 1585 op miraculeuze wijze over het ijs te ontsnappen aan het staatse leger. Nog ieder jaar wordt dit ”wonder van Empel” herdacht.
Als Paula Doorenbosch (48) de Heilige Landelinuskerk in het Brabantse Empel binnenkomt, knielt ze eerst even voor de tabernakel, waar zich de geconsacreerde hostie bevindt. Daarna wijst ze op een groot kunstwerk, voor in de kerk. Het is een replica van ”La Batalla de Empel”, een schilderij dat begin deze maand in de kerk is aangeboden door een delegatie Spaanse militairen. Doorenbosch nam het kunstwerk in ontvangst.
Het originele schilderij is vervaardigd door de Spaanse kunstschilder Augusto Ferrer-Dalmau. Een tweede replica bevindt zich in de infanteriekazerne te Toledo (Spanje). Het stelt een groep Spaanse soldaten voor, wat te zien is aan de vlag die ze meevoeren. De voorste militair draagt een kruisbeeld. Daarna volgt een soldaat met een beeltenis van Maria. Naast de processie zijn biddende soldaten te zien.
Doorenbosch: „Dit schilderij gaat over het zogenoemde wonder van Empel. Er zaten hier bij Empel in 1585 ongeveer 4000 Spaanse soldaten vast. Ze waren omringd door water, terwijl een staatse vloot hen gevangen dreigde te nemen. Een Spaanse soldaat vond bij graafwerk een onbeschadigde beeltenis van Maria, waarna ze een processie hielden. De nacht daarna, op 8 december, feestdag van Maria’s onbevlekte ontvangenis, begon het plotseling zo hard te vriezen dat alle soldaten over het ijs naar ’s-Hertogenbosch konden ontsnappen.”
De verering van Maria heeft in Spaanse militaire kringen een hoge vlucht genomen. In 1892 werd ze de patrones van de Spaanse infanterie. Ook de geschiedenis van het wonder van Empel maakt deel uit van de Spaanse traditie. Kolonel Gregorio Cabalero zocht uit waar Empel precies lag, en in 2007 een reisde een groep van 350 Spaanse militairen af naar de Onze Lieve Vrouwekapel in Oud-Empel, de plek van het ‘wonder’. Sindsdien komen er regelmatig Spaanse bedevaartgangers naar het Brabantse dorp.
Doorenbosch gaat vanaf 2007 jaarlijks op 8 december naar Toledo om daar het feest van de onbevlekte ontvangenis van Maria mee te vieren. Die dag is een nationale feestdag in Spanje. Na de mis zijn er parades en toespraken op de infanteriekazerne, waarbij het wonder van Empel ook ter sprake komt.
Het verging haar zoals veel van haar leeftijdgenoten: vanaf haar tienertijd zag Doorenbosch geen kerk meer vanbinnen. Na een ziekte besloot ze echter weer te gaan en volgde ze een Alphacursus. Zo’n tien jaar geleden vroeg de pastoor van Empel of ze verder wilde „met het geloof.” Ze zei ja.
Tot 2011 zat Doorenbosch in het kerkbestuur. „Na een fusie ben ik nu coördinator van de kerk en help ik waar ik kan. Iedere week ga ik met een team evangeliseren en bidden voor mensen in ’s-Hertogenbosch. We zien veel wonderen gebeuren.”
Het wonder van Empel, is dat echt gebeurd?
„Generaal Muro heeft er onlangs onderzoek naar gedaan. In de logboeken van die tijd vond hij dat de rivier die nacht inderdaad dichtvroor. Dat is een feit. We geloven dat dit wonder tot stand is gebracht door het ronddragen van de beeltenis van Maria. Toen heeft Jezus dit wonder verricht op voorspraak van Maria. Ik bid tot Maria en vereer haar, maar ik aanbid Jezus. Uiteindelijk is Hij het Die het doet.”
Waarom dan niet direct naar Christus?
„We delen met de protestanten dat we naar Jezus moeten gaan om redding. Als aanvulling hebben wij Maria en de heiligen, die onze voorspraak kunnen zijn bij Jezus. En niet te vergeten de sacramenten, waaronder de eucharistie. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren. „Opdat zij allen één zijn”, schrijft Johannes.”