Kerk & religie

Tandpasta, shampoo en een Bijbel voor vluchtelingen in Noord-Irak

KAMPEN. Een spontane inzamel­actie vanuit Kampen voor christelijke vluchtelingen in Irak leverde eerder dit jaar zestien vrachtwagens met hulpgoederen op. Omdat de nood in Irak onverminderd hoog is, is een nieuwe actie opgezet.

Redactie kerk
22 December 2015 15:04Gewijzigd op 16 November 2020 00:14
Nederlandse hulpgoederen worden afgeleverd in Irak. Foto RD
Nederlandse hulpgoederen worden afgeleverd in Irak. Foto RD

Het begon allemaal met een reis die Kampenaar Albert Groothedde in het najaar van 2014 met zijn zwager Theo Vreugdenhil maakte om christelijke vluchtelingen in Noord-Irak te bezoeken. Toen ze terugkwamen, bood een gemeentelid uit de gereformeerde gemeente in Kampen aan om een hulptransport te financieren. Na een breed opgezette inzamelactie vertrokken er twee vrachtwagens richting Irak.

Om ook andere gemeenten te stimuleren in actie te komen, maakten de Kampenaren een draaiboek. Bijzondere Noden, het deputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten voor diaconale hulp in binnen- en buitenland, verspreidde het draaiboek onder alle gereformeerde gemeenten in het land. Veel gemeenten pakten de handschoen op. Dat leidde ertoe dat er nog eens veertien vrachtwagens met hulpgoederen naar Noord-Irak konden afreizen.

Jan van Panhuis was als lid van de gereformeerde gemeente te Nunspeet betrokken bij de inzamelingsactie in Nunspeet en Elspeet. In juni nam hij deel aan een evaluatiereis naar Iraaks- Koerdistan. Hulp aan de christelijke vluchtelingen, die vaak onder primitieve omstandigheden leven, is nog steeds hard nodig, zo bleek.

Christelijke vluchtelingen zijn extra kwetsbaar, legt Van Panhuis uit. „De grote hoeveelheid hulpgoederen die via de Verenigde Naties loopt, wordt bij de poort van vluchtelingenkampen afgeleverd en door de autoriteiten verdeeld. Christenen worden daarbij snel achtergesteld bij moslims. Zij zijn vooral aangewezen op hulp vanuit de kerken.”

Panhuis besloot om samen met enkele anderen een landelijke werkgroep op te richten om opnieuw transporten naar Irak te organiseren. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Bijzondere Noden. De werkgroep heeft goede contacten met de protestantse kerk in Ankawa, een stad van 30.000 inwoners dicht bij Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan.

Bij de eerste actie werden met name kleding, dekens en speelgoed ingezameld. De nieuwe actie richt zich vooral op producten voor hygiëne en persoonlijke verzorging en basislevensmiddelen. Uit de ingezamelde goederen worden familiepakketten samengesteld. Aan elk pakket wordt een Arabische Bijbel toegevoegd.

De werkgroep heeft ook alle jeugdverenigingen van de Gereformeerde Gemeenten aangeschreven. De respons is groot, aldus Van Panhuis.

Een van de gemeenten die al in actie zijn gekomen, is de gereformeerde gemeente in Houten. Aan de eerste actie deden de Houtenaren ook mee. Dit keer hebben ze het grootschaliger aangepakt, vertelt Martin Maljaars, die de inzameling in Houten mede coördineert. „We hebben een team van zeventig mensen opgezet.” De Houtenaren hebben een speciale website geopend en alle Houtense kerken benaderd. De afgelopen week zijn de goederen ingezameld. Met de opbrengst en financiële giften kunnen in totaal zo’n 350 pakketten uit Houten naar Irak gaan, schat Maljaars.

De hulpactie is waardevol voor de kerk, zowel in Irak als in Nederland, vindt Maljaars. „In Irak geeft dit een positief beeld van het christendom. Maar het is ook goed voor onze eigen gemeente. Onze dominee wees erop dat God onze goede werken heeft voorbereid. Als wij die zien, mogen we ze uitvoeren. We hoeven onszelf niet op de borst te kloppen, het was een kans die langskwam.”

De initiatiefnemers nodigen andere kerkverbanden uit om bij de actie aan te haken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer