Kerk & religie

Biografie: H. N. Ridderbos

De nieuwtestamenticus H. N. Ridderbos nam het in de Gereformeerde Kerken in Nederland op tegen Herman Wiersinga, in het conflict over de verzoeningsleer. Ridderbos, die in Kampen hoogleraar was, genoot bekendheid in binnen- en buitenland.

Albert-Jan Regterschot

18 December 2015 15:04Gewijzigd op 16 November 2020 00:10
Herman Ridderbos. beeld RD, Sjaak Verboom
Herman Ridderbos. beeld RD, Sjaak Verboom

Herman Nicolaas Ridderbos werd geboren op 13 februari 1909 in Oosterend, Friesland. Zijn vader Jan Ridderbos (1879-1960) was daar destijds predikant. In 1912 verhuisde het gezin naar Kampen, omdat Ridderbos senior was benoemd tot hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Kerken in Nederland.

Herman Ridderbos trad net als zijn broer Nico in de voetsporen van zijn vader. Hij werd hoogleraar Nieuwe Testament in Kampen, terwijl Nico H. Ridderbos (1911-1981) hoogleraar oudtestamentische vakken was aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

De stad Kampen speelde een centrale rol in het leven van Ridderbos. Hij bezocht er het gereformeerd gymnasium en later de Theologische Hogeschool. Ook studeerde hij aan de VU. In 1934 werd Ridderbos gereformeerd predikant in Eefde-Gorssel. In 1936 promoveerde hij aan de VU cum laude bij prof. dr. F. W. Grosheide op het proefschrift ”De strekking van de bergrede naar Matthéus”. Nog één gemeente zou hij als predikant dienen: Rotterdam-Charlois (1939). In 1943 keerde Ridderbos terug in Kampen, nadat hij benoemd was aan de Theologische Hogeschool, als opvolger van prof. dr. S. Greij­danus. De inauguratie van Ridderbos werd overschaduwd door een dreigende kerkscheuring, die in 1944 zijn beslag kreeg bij de Vrijmaking.

Ridderbos bezon zich als hoogleraar onder meer op de aard van het Schriftgezag. Hij keerde zich tegen de gedachte dat de evangeliebeschrijvingen slechts interpretaties waren van wat Jezus deed. Daarentegen sprak hij over een teboekstelling van de zelfopenbaring van Jezus Christus. Ridderbos legde gaandeweg meer nadruk op het gezag van de Schrift. „De Bijbel is een heel bijzonder boek, maar dat wil niet zeggen dat het op alle onderdelen van kaft tot kaft helemaal waar moet zijn”, zei hij echter in een gesprek met deze krant ter gelegenheid van zijn 95e verjaardag.

In het conflict rond Herman Wiersinga over de verzoening nam hij het op voor de klassieke verzoeningsleer, die uitgaat van de verzoening door voldoening. Ridderbos geloofde niet dat de Gereformeerde Kerken, die in 2004 opgingen in de Protestantse Kerk in Nederland, vrijzinnig waren geworden. Wel signaleerde hij „afvalligheid” onder gereformeerden.

Ridderbos schreef diverse commentaren op Bijbelboeken en vele andere publicaties. Bekende werken van hem waren ”De komst van het Koninkrijk” en ”Paulus, ontwerp van zijn theologie”. Ook was hij eindredacteur van het Gereformeerd Weekblad. In 1991 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Stellenbosch in Zuid- Afrika.

Ridderbos trouwde in 1934 met Jacoba Appolonia Gerarda Kok (1906-1991). Zij was een telg uit het uitgeversgeslacht Kok. Ridderbos hertrouwde na haar overlijden in 1993 met zijn schoonzus Aafke Marijke Oldeboom (1917-2009), weduwe van uitgever J. A. G. Kok (1907-1972). Herman Ridderbos overleed op 8 maart 2007 in Kampen. Hij werd 98 jaar.

In deze rubriek wekelijks een biografie van een bekende of minder bekende theoloog.

>>rd.nl/theologen

Meer over
Serie: Theologen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer