Kerk & religie

Documenten over Reformatie online

WEIMAR. Hoe ziet de pauselijke bul van de excommunicatie van Maarten Luther eruit? En een aflaatbriefje? Sinds vorige maand staan 30.000 documenten over de geschiedenis van de Reformatie online.

Redactie kerk
2 December 2015 11:08Gewijzigd op 15 November 2020 23:47
Het standbeeld van Luther in Weimar. beeld RD
Het standbeeld van Luther in Weimar. beeld RD

Het zogeheten ”Reformationsportal Mitteldeutschland” is een gezamenlijk project van organisaties uit de deelstaten Thüringen, Saksen-Anhalt en Hessen. Met het archief willen de organisaties de „culturele schat van de Reformatie” ontsluiten voor de huidige generatie en voor de generaties van de toekomst. „De Reformatie is een gebeurtenis die veel invloed heeft gehad in Europa en zelfs in de hele wereld. Niet alleen voor de kerk en de theologie, maar ook voor het private en openbare leven”, zei de Thüringse staatssecretaris Babette Winter bij de lancering van de portal in Weimar.

Op de website reformations­portal.de staan 30.000 documenten, variërend van aflaatbriefjes tot artikelen over de voortgang van de Reformatie in lokale gemeenten. Belangrijke stukken zijn bijvoorbeeld de handgeschreven toespraak van Maarten Luther die hij in 1521 als verdediging uitsprak op de rijksdag in Worms. Sinds oktober staat het document op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook staan er notulen op van visitatiebezoeken aan de eerste evangelische gemeenten.

Voor de site zijn archieven van diverse deelstaten bij elkaar gevoegd. Het voordeel daarvan is dat lokale informatie nu wereldwijd beschikbaar is. Dat kan nieuwe horizonten openen, verklaarde Winter. Tegelijkertijd waarschuwde ze ervoor om, gezien de digitale ontwikkelingen, originele documenten te verwaarlozen. „We hebben staatsfondsen nodig voor het behoud daarvan.”

De stukken van de portal kunnen volgens de staatssecretaris worden gebruikt voor educatieve doeleinden en voor wetenschappelijk onderzoek. Verschillende artikelen zijn verrijkt met extra historische informatie. De „digitale dataschat” is de basis voor verdere projecten op het gebied van de Reformatie, kondigde de archiefdirecteur aan.

www.reformationsportal.de

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer