Op zoek naar informatie over schrijfster Ida Keller
NIJMEGEN. Ze schreef tientallen bekeringsgeschiedenissen en was in de twintigste eeuw een bekende auteur. Over het leven van Ida Keller (1869-1951) is echter nauwelijks iets bekend, ontdekte de historicus Ewoud Sanders. Voor zijn proefschrift zoekt hij informatie.
Sanders (1958) is bezig met een promotiestudie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen naar jeugdboeken uit de twintigste eeuw over de bekering van Joden. Hij analyseert verhaalpatronen uit de bekeringsgeschiedenissen.
Voor zijn studie kwam hij in aanraking met het werk van de bekende protestantse schrijfster Ida Keller. Zij schreef zeven boekjes over Jodenbekering, waaronder ”Kleine Esther”, ”De nieuwe naam” en ”Het verloren schaap”. „Zeven boekjes hierover is veel. Hoogstwaarschijnlijk is Ida Keller betrokken geweest bij Jodenzending. Zeker is dat dit onderwerp haar warme belangstelling had.”
Sanders ging op zoek naar meer gegevens, maar vond weinig. „Een speurtocht in het archief van de uitgeverij van Keller, Callenbach in Nijkerk, liep dood. Ook andere sporen leverden niets op.”
Opmerkelijk, vindt Sanders, want Ida Keller, die meer dan vijftig boeken op haar naam heeft staan, was een bekend en geliefd auteur. „In 1927 werd zij in de ”Christelijke encyclopaedie voor het Nederlandsche volk” genoemd in een opsomming van verdienstelijke christelijke jeugdboekenschrijvers. Over Kellers boekje ”De weg naar den hemel” schreef een krant indertijd: „De naam van de alom bekende schrijfster zegt hier genoeg, wat van haar hand komt, behoeft heusch geen aanbeveling.””
Van twee van Kellers boeken maakte de Nederlandsche Christelijke Filmcentrale zogenoemde evangelisatiefilms. In 1934 van ”De roos der wildernis” over de bekering van een Londense straatjongen en in 1935 van ”Bianca”, over de bekering van een zigeunermeisje. Vooralsnog zijn die films niet opgedoken.
De weinige informatie zou erop kunnen duiden dat Keller een bescheiden persoon was, zegt Sanders. „Maar daar is niets over bekend.”
Hij hoopt dat lezers van het Reformatorisch Dagblad hem kunnen helpen. „Keller was in protestantse kring een begrip. Heel graag zou ik in contact komen met mensen die foto’s of brieven van haar hebben of herinneringen aan Keller hebben.”
Keller werkte als onderwijzeres op een zogenoemde fröbelschool, een kleuterschool met veel aandacht voor handwerken. „Mogelijk zijn er oud-leerlingen van haar die meer kunnen vertellen.”
Er is slechts één foto van Ida Keller bekend. Het gaat om een detail uit een groepsfoto die in 1931 is genomen op een auteursdag in Utrecht van uitgeverij Callenbach. Keller was een volle nicht van ds. R. Torenbeek uit Dordrecht. Bekend is dat zij in 1921, 1925 en 1928 in Dordrecht sprak voor een zondagsschool.
Wie meer informatie heeft over Ida Keller kan mailen naar post@ewoudsanders.nl