Kerk & religie

Dr. Kohlbrugge „weer terug in Utrecht”

UTRECHT. Het Utrechtse Museum Catharijneconvent heeft onlangs een schilderij ontvangen waarop de negentiende-eeuwse predikant dr. H. F. Kohlbrugge staat afgebeeld.

Redactie kerk
24 November 2015 17:10Gewijzigd op 15 November 2020 23:35
Kohlbrugge. Beeld Catharijneconvent
Kohlbrugge. Beeld Catharijneconvent

Het schilderij onderging een kleine opknapbeurt en „is momenteel in volle pracht te zien op de Kloostergang begane grond”, aldus conservator Tanja Kootte.

Het portret dateert uit 1853, het jaar waarin de Elberfeldse predikant 50 werd. „Vermoedelijk ter gelegenheid hiervan schilderde Julius Amatus Roeting, een specialist op het terrein van de portretkunst, zijn portret”, schrijft Kootte in het tijdschrift Catharijne, dat binnenkort verschijnt. „Tussen maandag 25 april en donderdag 28 april poseerde Hermann Friedrich Kohlbrugge voor deze kunstschilder uit Düsseldorf. Dat weten we uit een schrijven van zijn tweede vrouw Ursulina die in een brief aan een vriend mededeelde: „De dominé is gisteren en heden in Dusseldorp en moet er tot donderdagavond zijn, uit hoofde dat hij door een eerste meester geschilderd wordt om daarnaar in Berlijn gelithografeerd te worden.””

Roeting portretteerde Kohlbrugge als een echte predikant, vindt Kootte, „staande, gekleed in een zwart pak en met een Bijbel in zijn hand. Zijn rechterhand wijst op een passage in het boek waarvan de andere helft wat slordig naar beneden hangt. Het is de schilder kennelijk te doen geweest om de geestdrift van Kohlbrugge over de inhoud van de Heilige Schrift op de beschouwer over te brengen.”

Het schilderij is altijd in de familiekring gebleven. „De familieoverlevering wil dat het via de theologen in de familie vererfde. Vermoedelijk is het allereerst in bezit gekomen van dochter Anna Kohlbrugge, die gehuwd was met de Weense theoloog Eduard Böhl (1836-1903). Na haar overlijden trouwde deze hoogleraar met Jacoba Frederika van Verschuer (een volle nicht van Kohlbrugges tweede vrouw). Het schilderij kwam toen terecht bij een zoon uit dit huwelijk, Franz Marius Theodor Böhl geboren (1882-1976), hoogleraar assyriologie in Leiden, die de familienaam De Liagre aan zijn achternaam toevoegde. Daarna verbleef het werk bij diens zonen Herman Friedrich de Liagre Böhl en Eduard de Liagre Böhl.

Dr. Kohlbrugge heeft een aantal jaren in Utrecht gewoond, ook in de omgeving van het huidige Catharijneconvent, op de hoek van de Zuilenstraat en de Lange Nieuwstraat. Kootte: „Wij zijn bijzonder blij dat de familie het besluit nam het portret te schenken aan Museum Catharijneconvent. Hermann Friedrich Kohlbrugge is terug in Utrecht!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer