Duizend kerken Indonesië dicht na wet
JAKARTA. Zeker duizend kerken in Indonesië zijn gesloten sinds de invoering van de wet voor religieuze harmonie in 2006.
Dat meldde de Amerikaanse nieuwswebsite Christianity Today dinsdag.
De wet in het land schrijft voor dat religieuze minderheidsgroeperingen die een gebedshuis willen bouwen, eerst handtekeningen moeten verzamelen bij de religieuze groepering die in de betreffende wijk de meerderheid heeft. Als bijvoorbeeld de grootste protestantse gemeente een kerk in een buitenwijk van Jakarta wil bouwen, moet ze handtekeningen ter instemming verwerven van zestig christenen en negentig mensen die een ander geloof aanhangen.
De wet moest volgens de indieners leiden tot duurzame oplossingen voor religieuze conflicten. Maar sinds hij werd aangenomen, moesten meer dan duizend Indonesische kerken de deuren sluiten. Andere gemeenten konden hun bouwplannen niet uitvoeren.
„Dit laat zien dat de poging om religies harmonieus te laten samenleven, is mislukt”, zei Andreas Harsono, onderzoeker bij Human Rights Watch, tegen het blad Foreign Policy. „De wet zorgt voor discriminatie van religieuze minderheden en biedt ruim baan aan de meerderheid, vooral extreme moslims, om de regering te dwingen kerken te sluiten.”
In Atjeh, de enige Indonesische provincie met een shariawetgeving, klaagden moslims recent bij de overheid dat voor tien gebedshuizen de benodigde bouwvergunning ontbrak zodat het illegale bouwwerken waren, meldde de Amerikaanse nieuwsdienst World Watch Monitor.
De plaatselijke autoriteiten besloten vorige maand de gebouwen te slopen. Maar een groep van 700 moslims was hen voor. Een islamitische man werd doodgeschoten nadat de betogers een kerk in brand hadden gestoken die niet op de lijst stond.
Toen de presbyteriaanse kerk GKI een kerk wilde bouwen in een buitenwijk van Jakarta werd ze beschuldigd van het vervalsen van handtekeningen. In 2008 werd de vergunning aangehouden, twee jaar later werd de kerk gesloten.