Kerk & religie

Protestantse Kerk doet flinke stap richting toekomst

LUNTEREN. De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland gaf donderdag groen licht aan de plannen om de kerk toekomstbestendiger te maken. Maar er klonk ook kritiek. Dr. A. J. Plaisier wist echter gaandeweg de vergadering de angel uit alle discussies weg te nemen. De kerk kan nu een flinke stap vooruit doen.

Wim van Egdom en Maarten Stolk
12 November 2015 22:26
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Tijdens de bespreking van de nota ”Kerk 2025: waar een Woord is, is een weg”, donderdag in Lunteren, nam dr. Plaisier heel wat kou uit de lucht. Deels door duidelijk te maken dat het moderamen (synodebestuur) in april met een herschreven nota zal komen, waarin op tal van onderdelen gedetailleerder wordt ingegaan. De scriba, die de nota schreef, zegde daarbij toe dat de „wezenlijke punten die tijdens de synode naar voren zijn gebracht”, een plaats in het nieuwe rapport zullen krijgen.

Bij synodeleden was onder meer kritiek op de opmerking in de nota dat de Protestantse Kerk niet kan volhouden dat er op iedere plek in Nederland een gemeente is die tot die kerk behoort. „We zullen altijd een volkskerk blijven, in die zin dat we een kerk zijn voor het hele volk”, zo repliceerde dr. Plaisier. „Maar de realiteit dwingt ons ook om onder ogen te zien dat er gebieden zijn in ons land waar we niet meer aanwezig zijn.”

Voor dr. Plaisier kan het in zulke situaties een oplossing zijn dat leden van de Protestantse Kerk zich als gastlid aansluiten bij een gemeente van een ander kerkverband. „Maar landelijk blijven ze lid van de Protestantse Kerk.”

Twee pogingen om te peilen hoe de synodeleden denken over de aanduiding ”bisschop”, leidden gisteravond schipbreuk. Een vrijblijvende peiling van dr. Plaisier stuitte op weerstand bij synodeleden. Later werd een motie ingetrokken waarin de synodeleden gevraagd werd vóór deze benaming te stemmen. Dr. Plaisier maakte wel duidelijk dat de voorzitter van de classes een herderlijk figuur met „doorzettingsmacht” moet zijn. Het is zeker denkbaar dat in april uiteindelijk toch voor de aanduiding ”bisschop” gekozen wordt.

De landelijke kerkvergadering kon met de uitleg van de scriba leven en nam uiteindelijk de nota unaniem aan als „uitgangspunt” voor het stuk dat ter tafel komt in de synodevergadering op 21 of 22 april. Dat is ook gelijk de laatste synodevergadering van dr. Plaisier als scriba van de generale synode. Hij maakte tussen de regels door duidelijk dat hij vooralsnog van plan is zich na het aflopen van zijn termijn beroepbaar te stellen als gemeentepredikant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer