Kerk & religie

Christenvervolging: Nu even niet de schijnwerpers op het Midden-Oosten

Christenvervolging neemt de laatste jaren toe. Het meest zichtbaar is dat in het Midden-Oosten, waar een exodus van christenen gaande is. Maar ook in veel andere –meer onbekende– regio’s lijden volgelingen van Christus onder het oprukkende religieus terrorisme en extremisme.

12 November 2015 17:33Gewijzigd op 15 November 2020 23:18
Christenen in Bangladesh. beeld EPA
Christenen in Bangladesh. beeld EPA

Zoals in Afrika. Nergens ter wereld neemt de druk op christenen meer toe dan op dat continent. In Somalië zuchten gelovigen onder de terreur van militante islamitische groepen, zoals al-Shabaab. Die gebruiken inheemse stammen om hun strikt islamitische agenda in te voeren. Wie ontdekt wordt als christen, wordt onmiddellijk, zonder rechtsgang, ter plekke onthoofd door militante moslims.

In Nigeria maakt terreur­organisatie Boko Haram duizenden slachtoffers onder christenen. De organisatie doodde in 2014 meer mensen dan in de afgelopen vijf jaar samen, becijferde het Amerikaanse State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken) vorige maand in zijn rapport over 2014 inzake godsdienst­vrijheid wereldwijd.

Hoewel het islamisme de grootste bedreiging vormt voor christenen, nemen de aanvallen van militante groeperingen binnen het hindoeïsme, jodendom en boeddhisme in aantal en hevigheid toe, concludeerde Kerk in Nood vorige maand in zijn jaarlijkse rapport. Kerk in Nood is een rooms-katholieke organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.

In veel landen in het oosten van Azië probeert de overheid haar greep op de samenleving te verstevigen. In China zijn er veel aanvallen op en vernielingen van kerken. In India is er door politieke ontwikkelingen steeds minder ruimte voor religieuze minderheden, waaronder christenen. Verschillende Indiase deelstaten gebruiken antibekeringswetten om christenen te intimideren en kerkdiensten te verstoren.

Om christenen in minder in het oog springende landen niet te vergeten, op deze pagina’s vier landen in de schijnwerpers die zich onder aan de ranglijst christen­vervolging van Open Doors bevinden.


41. Turkije

Een echte Turk is moslim, zo denken velen in Turkije. Het land is officieel seculier, maar de overgrote meerderheid van de bevolking, 96,1 procent, hangt de islam aan. Slechts 0,2 procent van de bevolking is christelijk. Een groot deel van hen bestaat uit voormalige moslims. Moslims zien christenen met een moslim­achtergrond als landverraders, als een schande voor de familie. Christenen ervaren druk van familie, vrienden, van hun gemeenschap en van lokale autoriteiten om zich tot de islam te bekeren. Kerken van buitenlandse christenen worden niet erkend. Ze kunnen functioneren zolang ze zich rustig houden en niet evangeliseren.

In september werd bekend dat leden van vijftien protestantse gemeenten in Turkije met de dood waren bedreigd, berichtte de Amerikaanse nieuwsdienst World Watch Monitor. Christenen uit verschillende gebieden in het land kregen berichten via Facebook, e-mail en mobiele telefoon waarin stond: „Perverse ongelovigen: het moment is aangebroken dat we jullie hals zullen doorsnijden. Moge Allah daarvan de glorie en eer ontvangen”, of een boodschap die daarop leek. Christenen vermoedden dat Islamitische Staat (IS) achter de berichten zat.

Een predikant die via e-mail en sms was bedreigd, zei tegenover World Watch Monitor: „Ze zeggen dat ze ons willen bekeren tot de islam, en dat we verantwoordelijk zijn voor andere moslims die tot het christelijk geloof overgaan. Ze zeggen dat onze dagen geteld zijn en dat Allah hun onze hoofden zal geven.”


42. Kazachstan

Kazachstan is het tweede grootste land van de voormalige Sovjet-Unie. De meeste inwoners van het land zijn gematigde moslims.

Kerken in Kazachstan moeten zich verplicht registreren. Er gelden strenge sancties als ze dit niet doen. Ook religieuze groepen en activiteiten moeten zich aanmelden bij de overheid. Evangelisatie, christelijk privé­onderwijs en het verspreiden van religieuze lectuur zijn verboden. Christenen in Kazachstan hebben te maken met druk vanuit de overheid, arrestaties en geldboetes.

Moslims die zich bekeren tot het christendom worden door hun familie en de gemeenschap zwaar onder druk gezet. Sommigen worden mishandeld, opgesloten, en uiteindelijk verbannen. Daarom zijn de meeste bekeerlingen geheime gelovigen.

Deze week werd een Kazachse christen, Yklas Kabduakasov (54), lid van de zevendedagsadventisten, veroordeeld tot zeven jaar beperkte vrijheid. Door een rechter in de hoofdstad Astana is hij schuldig bevonden aan het veroorzaken van „religieuze onenigheid.” Hij sprak over het christelijk geloof tijdens een discussie met een groep studenten en bood hun christelijke lectuur aan. Kabduakasov zit vast sinds 14 augustus.

Kabduakasov kan zijn straf thuis uitzitten, maar zal onder streng toezicht staan. Hij mag zijn woonplaats niet verlaten, niet verhuizen en geen ander werk zoeken zonder toestemming. Ook is het voor hem verboden om openbare gelegenheden, zoals cafés, bars en restaurants, te bezoeken. Hij moet een boete betalen van omgerekend 450 euro.

Kabduakasov is vader van acht kinderen, van wie de jongste twee maanden oud is.


43. Bangladesh

In Bangladesh neemt het geweld tegen christenen toe. Christenen mogen van de overheid in het openbaar hun geloof belijden, maar ervaren vaak discriminatie vanuit hun omgeving. Ze krijgen bijvoorbeeld geen toegang tot de openbare waterputten en worden geslagen of gechanteerd. Vooral christenen die zich hebben bekeerd vanuit een andere godsdienst ervaren vaak tegenstand van familie en dorpsgenoten. Zij dwingen hen terug te keren tot de islam, soms geholpen door lokale overheden. In veel deelstaten is een moslimpartij aan de macht. De bedreigingen dwingen christenen soms om onder te duiken.

Regelmatig vallen extremistische islamitische of hindoeïstische groepen kerken en scholen aan. In oktober hebben drie onbekende mannen geprobeerd een christelijke voorganger uit Bangladesh te vermoorden. De mannen stopten bij het huis van Luke Sarkar en vroegen de voorganger om hun meer over het christendom te vertellen.

Plotseling duwden ze Sarkar in een stoel en probeerden hem met een mes te doden. Toen familieleden en vrienden van de voorganger hem hoorden schreeuwen, snelden ze te hulp. De aanvallers sloegen op de vlucht en lieten de voorganger lichtgewond achter. De politie denkt dat de daders lid zijn van een radicale islamitische groepering.


47. Indonesië

Indonesië is het vierde dichtst bevolkte land ter wereld en heeft de grootste moslimbevolking. Het merendeel van de Indonesiërs hangt een gematigde vorm van de islam aan, maar in de noordwestelijke provincie Atjeh op Sumatra hebben fundamentalisten de macht. In Atjeh geldt de sharia.

Een meerderheid van de christenen kan ongestoord kerkdiensten beleggen. Toch moeten zij voor de bouw van een kerk wel officieel toestemming vragen aan de overheid. Die krijgen ze onder een groot aantal voorwaarden. De wet bepaalt bijvoorbeeld dat de meerderheid van de omwonenden een verklaring moet onder­tekenen waarmee ze akkoord gaat met de bouw. In regio’s waar fundamentalistische moslims het voor het zeggen hebben, is dit een langdurig en moeizaam proces.

Moslims die zich bekeren tot het christendom vrezen vaak geweld van extremistische moslims. Ook worden zo nu en dan kerken in het land aangevallen.

Vorige maand hebben politietroepen onder druk van moslims drie kerken in de Indonesische provincie Atjeh met de grond gelijk­gemaakt. Als reden voor de afbraak van de kerken gaf een lokale bestuurder aan dat de bouwvergunningen ervan niet zouden kloppen.

De vernieling van de kerken volgde op een week vol geweld van moslims tegen christenen en verwoesting van kerken. Een groep van 700 moslims trok naar het dorp Suka Makmur en stak daar de kerk in brand. Bij de rellen die toen tussen de groep moslims en christenen ontstonden, kwam een moslim om het leven en raakten anderen gewond.


Onlinepetitie tegen christenvervolging

Het Duitse christelijke weekblad ideaSpektrum is op internet een petitie gestart om een grotere inzet voor godsdienstvrijheid in de wereld af te dwingen van de regering. Volgens het blad werden nog nooit in de geschiedenis zo veel christenen gediscrimineerd als tegenwoordig. „In circa zeventig landen worden christenen benadeeld, gevangengenomen, onthoofd en zelfs gekruisigd, zoals door de terreurorganisatie IS in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gebeurt.”

Diverse christelijke organisaties die zich inzetten voor vervolgde christenen hebben de petitie ondertekend. Van zondag tot woensdag organiseert de christelijke nieuwsdienst Idea in de plaats Schwäbisch Gmünd in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg een congres over christenvervolging.

www.aufruf-religionsfreiheit.de

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer