Uganda, rustig, met hier en daar een moord
Geweld in Uganda komt in golven. In de jaren 70 van de vorige eeuw moordde dictator Idi Amin erop los. Na 1987 richtten rebellen van het Leger van de Heer bloedbaden aan. De laatste jaren ligt geweld van moslims op de loer.
Doodgeslagen werd ze. Mamwikomba Mwanika, moeder van acht kinderen. Een maand eerder was haar zwager Samson Nfunyeku ook al gedood, hij zou moslims hebben willen bekeren tot het christendom.
Mamwikomba werd eind oktober vermoord door een groep woedende moslims die verhaal kwamen halen bij haar thuis. De meute was eigenlijk op zoek naar haar man, die het Evangelie zou hebben verkondigd onder moslims. Maar George Mwanika was niet thuis. Daarop werd zijn vrouw het huis uitgesleept en op straat doodgeslagen.
Ondanks de geweldsexplosie in Kalampete, een plaats niet ver van de grens tussen Uganda en Kenia, is Uganda een relatief veilig land. De bevolking bestaat voor twee derde uit christenen. In het zuidoosten van het land zijn moslims echter in de meerderheid.
Wat zeker bijdraagt aan de rust in het land is het feit dat de overheid de touwtjes redelijk strak in handen heeft. Zo werd moslimrebellenbeweging ADF gedecimeerd. Sinds bijna een jaar zitten bovendien twee belangrijke leiders van de rebellengroep het Leger van de Heer vast in Den Haag. Hun zaak bij het Internationaal Strafhof loopt.
Tegelijkertijd is er reden tot zorg over de situatie in het westen en oosten van het land. In Congo, aan de westgrens van Uganda, wordt de islamitische terreurorganisatie ADF steeds actiever. De ADF komt oorspronkelijk uit Uganda en streed voor invoering van de islam. Vanaf 2004 wist het Ugandese leger de ADF succesvol te bestrijden. De organisatie verlegde daarop haar werkterrein naar Congo, en zet zich daar nu onverminderd in voor het winnen van zieltjes voor de islam.
In het zuidoosten moeten christenen op hun tellen passen in gebieden waar grote groepen moslims wonen. Dat is onder meer het geval in het district Kibuku. De bevolking bestaat daar voor meer dan 95 procent uit moslims. Ook Mamwikomba Mwanika en haar zwager woonden er. En al lijkt hun dood geen onderdeel van een guerrillastrijd tegen christenen, toch vormen ze onderdeel van een patroon. In de regio zijn de afgelopen jaren telkens christenen aangevallen door moslims.
Kerken vormen bovendien een potentieel doelwit voor aanslagen, zo stelt de Amerikaanse ambassade in Kampala. Tegen de zin van de islamitische rebellengroep al-Shabaab in Somalië levert Uganda namelijk troepen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië. In 2010 slaagde al-Shabaab erin om twee bloedige aanslagen te plegen. De dreiging van nieuwe terreurdaden blijft sindsdien voelbaar.
De meerderheid van de 38 miljoen Ugandezen hoeft desalniettemin niet voortdurend in angst te leven. Maar de risico’s verschillen sterk. Voor christenen in het zuidoosten blijft het oppassen om geen mensen uit hun omgeving tegen zich in het harnas jagen.
Pausbezoek
Rooms-katholieken in Kenia, Uganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek zien uit naar het bezoek van paus Franciscus. De kerkleider komt van 20 tot en met 25 november naar de drie landen. De reis naar Afrika is bepaald niet zonder risico’s. In Kenia pleegden moslimmilitanten enkele maanden geleden een aanslag op een studentencampus. In Uganda is er sprake van geweld tegen christenen. En de Centraal-Afrikaanse Republiek, een van de armste landen in Afrika, heeft een bloedige burgeroorlog achter de rug. Daarbij speelden spanningen tussen christenen en moslims mede een rol. Toch kiest de rooms-katholieke kerkleider bewust deze drie landen om te bezoeken, zo meldde het Vaticaan in september. Hij wil christenen een hart onder de riem steken, maar ook een gebaar van goede wil maken richting moslims. Ugandezen zijn nu al ongeduldig. Zaterdag namen duizenden mensen in Kampala deel aan de Pope Walk, een optocht ter ere van het pausbezoek.