Economie

Rabobank positief over toekomst melkveesector

UTRECHT. Ondanks de lage melkprijs van dit moment heeft de Nederlandse melkveehouderij een gunstig toekomstperspectief. Op de lange termijn groeit de vraag naar melk wereldwijd sneller dan het aanbod.

Redactie economie
5 November 2015 07:04Gewijzigd op 15 November 2020 23:05
beeld iStock
beeld iStock

Dat stelt de Rabobank in een donderdag verschenen rapport. De bank is verreweg de belangrijkste financier van de melkveehouderij, met een uitstaand krediet van 12 miljard euro, goed voor een marktaandeel van 85 procent.

De melkprijs die de boeren van hun fabriek ontvangen, zal zich in de loop van volgend jaar herstellen, verwacht de bank. Wel moeten melkveehouders rekening houden met heftigere schommelingen dan in het verleden, toen de Europese melkquotering –die dit jaar werd afgeschaft– een stabiliserende werking had.

Buffer

Het is zaak een buffer op te bouwen om plotselinge dalingen in de melkprijs op te kunnen vangen, aldus de bank.

Tussen de 10 en de 15 procent van de melkveehouders die klant zijn bij de Rabobank zit momenteel krap bij kas. Volgens Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland, is dat voor verreweg de meesten een tijdelijk probleem, bijvoorbeeld doordat de laatste superheffing moet worden betaald. Huirne schat het aantal bedrijven dat echt gevaar loopt op „minder dan 1 procent.”

In Nederland is nog beperkt ruimte voor groei van de melkproductie. De bank gaat ervan uit dat 14 miljard kilo het maximaal haalbare is. „Dan lopen we in ons land tegen de natuurlijke grenzen aan”, zegt Marijn Dekkers, sectormanager melkveehouderij bij de Rabobank, in een toelichting op het rapport. In 2014 bedroeg de totale Nederlandse melkproductie 12,5 miljard kilo. Dit jaar is er tot en met september alweer sprake van bijna 5 procent groei.

Fosfaatrechten

Nieuwe wetgeving legt boeren die hun veestapel willen uitbreiden de verplichting op om extra grond te kopen of te investeren in mestverwerking. Bovendien heeft het kabinet de invoering van zogeheten fosfaatrechten aangekondigd omdat de mestproductie (gerekend in kilo’s fosfaat) boven het afgesproken plafond uitkomt. Hoe het systeem er precies uit komt te zien en wat de prijs van de fosfaatrechten wordt, is nog onzeker. Al met al zijn boeren op zoek naar een nieuw evenwicht tussen kostprijs en opbrengst, stelt de bank.

Rabo rekent bij het verstrekken van financieringen met een lange­termijnmelkprijs van 34,5 cent per kilo. Op dit moment brengt de melk enkele centen minder op, maar daar doet de bank niet moeilijker om, zegt Dekkers.

Intussen kijkt de maatschappij steeds kritischer naar de sector. De bank gaat boeren die zich extra inzetten voor maatschappelijk draagvlak, stimuleren met gunstigere financierings­voorwaarden, laat Huirne weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer