Kerk & religie

Bijbel doet kracht in Ecuadoraanse sloppenwijk

Evangelist Peter van Olst (39) werkt in de sloppenwijken van Portoviejo in Ecuador als evangelist namens de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG). Zijn zoon Theo (16) gaat naar school en helpt mee op de zondagsschool van de zendingsgemeente. In hoeverre zijn ze in Ecuador de Bijbel anders gaan lezen? Een aantal vragen.

Janita van Hoeven-ten Voorde

29 October 2015 21:37Gewijzigd op 15 November 2020 22:57
Intercultureel Bijbellezen. beeld iStock
Intercultureel Bijbellezen. beeld iStock

Peter van Olst: Meer oog gekregen voor onrecht

Welke rol speelt de Bijbel in uw leven?

„Zonder Bijbel had ik een heel ander leven geleid en had ik nu waarschijnlijk ook niet in Ecuador gewoond met mijn gezin. Door de Bijbel mag ik de waarheid kennen. Dat stelt je leven in een heel ander perspectief. Zeker als je in Gods Woord de Zaligmaker van de wereld mag ontmoeten. Dan wordt de Bijbel je kompas, je houvast en je voedingsbron in een ondergaande wereld.”

Leest u de Bijbel weleens met anderen?

„Dagelijks. Als vader is dat mijn taak in het gezin en als zendingswerker op de post in Portoviejo. Dat betekent niet alleen voorgaan in de samenkomsten, maar ook met de Bijbel naar de huizen, naar de levens van de mensen in de sloppenwijk.”

Wat leert u van anderen?

„Vooral dat Gods Woord écht houvast biedt. En echt niet alleen aan mensen die ervoor gestudeerd hebben. Soms ook heel eenvoudig, aan mensen in armoede, ziekte of andere nood. Het zendingswerk is geen gemakkelijk succesverhaal. Wel zien we dat het Woord kracht doet, vrucht draagt en eenvoudigen wijsheid leert.”

In hoeverre gaan christelijke jongeren in Ecuador anders om met hun Bijbel dan Nederlandse jongeren?

„Jongeren hier zijn spontaner in hun omgang met de Bijbel. Jongeren in Nederland hebben meer geestelijke bagage. Als een refojongere uit Nederland leest dat hij zich moet bekeren, weet hij dat diezelfde Bijbel uitlegt dat hij dat van zichzelf niet kan. Een Ecuadoraanse jongere heeft dat niet zo scherp. Is het een beter dan het andere? In beide gevallen moet er voor zo’n jongere uitleg en begeleiding zijn. In beide gevallen is het alleen de Heilige Geest Die het ware geloof werkt en vragen werkelijk oplost.”

Bent u de Bijbel op een andere manier gaan lezen sinds u in Ecuador woont?

„Zonder in een sociaal Evangelie te vervallen, heb ik hier toch gemerkt dat de Heere juist in een situatie van armoede en onrecht bij mensen wil wonen, Zijn genade in hen wil verheerlijken en hun een nieuw leven wil schenken. Dat doet me nog meer zien waar het in het leven werkelijk om draait. Zondag hoorde ik nog iemand danken dat de Heere hem vroeger nooit de loterij heeft laten winnen, waar hij zó op hoopte, maar hem in plaats daarvan de Evangelieboodschap heeft gegeven. Daar word ik even stil van.

Iedere keer weer blijkt dat Ecuadoranen praktischer zijn en ik als westerling systematischer. Daarin vullen we elkaar aan en kunnen we van elkaar leren.”

Wat zou u jongeren in Nederland willen meegeven als het gaat om Bijbellezen?

„Lee la Biblia, ora cada día y tendrás poder.” Het was het eerste kinderliedje dat we in het Spaans leerden: Lees je Bijbel, bid elke dag en je zult –zoals ze het hier zingen– kracht ontvangen. Gods Woord doet kracht. Het belooft dat ook: „Zoekt, en gij zult vinden! Wíé zoeken? God, in Christus! Wáár zoeken? In je Bijbel en door middel van het gebed. Geen werkelijke zoeker is er beschaamd mee uitgekomen.”


Theo van Olst: Samen Bijbellezen is leerzaam

Welke rol speelt de Bijbel in jouw leven?

„Ik zie de Bijbel als een kompas naar het nieuwe leven. Er staat in de Bijbel dat we Jezus moeten volgen, en ik weet hoe ik Hem kan volgen via de Bijbel. Dat kan ik niet in eigen kracht, en dus bid ik om Gods hulp.”

Welk Bijbelverhaal spreekt je aan?

„Het verhaal van de rijke man en de arme Lazarus spreekt mij erg aan. Dat komt doordat ik tussen de rijke mensen (school) en armere mensen (kerk) woon. Ik zie dus beide gezichtspunten. Het is mooi om aan mijn rijke vrienden een voorbeeld te geven door armere vrienden te helpen en ook met hen op te trekken.”

Lees je de Bijbel weleens met anderen?

„Ik lees met ons gezin aan tafel uit de Bijbel en natuurlijk in de kerk. Op catechisatie en op de jeugdclub doen we tegenwoordig ook Bijbelstudie.”

Wat leer je van anderen?

„Ieder mens heeft een andere kijk op een Bijbelgedeelte. Daar leer ik van. Het is fijn om met anderen over de Bijbel door te praten en onduidelijkheden met elkaar te bespreken en op te helderen.”

Welke rol speelt de Bijbel in het leven van christelijke jongeren in Ecuador?

„Dat verschilt erg per jongere. De een vindt het maar een lastig boek en de ander kan er geen genoeg van krijgen. Ik ken eigenlijk geen leeftijdsgenoot die thuis zelf de Bijbel leest. Dat komt denk ik vooral doordat hun ouders niet naar de kerk gaan. Mensen lezen sowieso weinig in Ecuador.”

Wat zijn de verschillen met Nederlandse jongeren in het omgaan met de Bijbel?

„Dat weet ik niet goed, omdat ik al op mijn zesde uit Nederland ben vertrokken. Als ik op verlof in Nederland ben, lijkt het wel of jongeren die bij de Bijbel zijn opgevoed veel meer weten over allerlei thema’s. In Ecuador merk ik dat mensen heel snel praktisch maken wat ze lezen. Ze betrekken de Heere bij hun dagelijks leven. En vinden in de Bijbel troost in hun dagelijkse zorgen om eten en hun gezondheid.”

Wat zou je jongeren in Nederland willen meegeven als het gaat om Bijbellezen?

„Neem er de tijd voor en ga samen lezen. Op die manier bekijk je het Bijbelgedeelte vanuit verschillende gezichtspunten en begrijp je het beter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer