Rustig lettertype en icoontjes in dagboek moet autist helpen
WOERDEN. Hoe kan bloed, rood en kleverig, je nu reinigen? Hoe moet je bidden tot een God Die je nog nooit hebt gezien? Het zijn vragen waar jongeren met autisme mee worstelen. Het Bijbels dagboek ”Levend Woord” biedt deze jongeren handvatten.
Een ”dagboek voor autisten” mocht het niet zijn, het dagboek dat Helpende Handen –vereniging van de Gereformeerde Gemeenten voor mensen met een beperking– op 18 november presenteert. Eindredacteur Inge van Hell-van Dijke: „Het dagboek is geschikt voor álle jongeren tussen de 12 en de 18 jaar, en in het bijzonder voor jongeren met autisme.”
Waarom?
„Er is aandacht besteed aan een zo concreet mogelijke uitleg van Bijbelse begrippen. Jongeren met autisme hebben moeite met abstracte termen. Bidden is in zekere zin ook abstract voor hen. Ze bidden tot een God Die ze nog nooit hebben gezien, terwijl ze juist in beelden denken. Hierdoor staan ze op achterstand vergeleken met mensen die abstracte termen beter kunnen verwerken.”
Hoe maak je abstracte termen concreet?
„Een mooi voorbeeld hoorde ik op de bijeenkomst voor de scribenten en de meelezers die hielpen bij de totstandkoming van het dagboek. Ds. M. Joosse uit Hendrik-Ido-Ambacht kreeg van een jongen met autisme de vraag of hij wilde uitleggen hoe Jezus’ bloed kan reinigen van zonden. Ds. Joosse zei toen: „Bloed hebben we nodig om te leven. Als je te veel bloed verliest, sterf je. De Heere Jezus verloor zijn bloed door voor ons te sterven aan het kruis. Daardoor is er weer leven mogelijk voor ons. Daarom zeggen wij dat Zijn bloed reinigt van zonden.”
Zo hebben de scribenten –afkomstig uit de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland– geprobeerd bekende termen dichter bij jongeren met autisme te brengen. Ze gaven aan dat zij hier zelf ook van leerden.”
Hebben zij ook onderwerpen vermeden omdat ze té abstract waren?
„We hebben zeker geen dingen vermeden. Anderzijds: in 52 weken kun je niet alles behandelen. We hebben bijvoorbeeld de geestelijke wapenrusting uitgelegd, de ”Ik ben”-uitspraken van de Heere Jezus en de gelijkenissen.”
Waar let je op bij het maken van een dergelijk dagboek?
„We hebben de tekst weergegeven in een rustig lettertype en alle stukjes hebben dezelfde structuur: wat staat er in dit Bijbelgedeelte, wat betekent het, wat betekent het voor jou? Respectievelijk met het icoontje van een open Bijbel, een Bijbel met een vraagteken en een Bijbel met een lampje.” Van Hell hoopt dat het dagboek jongeren zal helpen de Bijbel te lezen en te begrijpen. „We kunnen de jongeren het geloof niet geven, maar we hopen dat de Heere het boek zal gebruiken.”