Kerk & religie

NGK begint wellicht opleiding in Apeldoorn

De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) overwegen het opzetten van een deeltijdopleiding die aanleunt tegen de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn (TUA).

Kerkredactie
15 March 2004 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:02

De Landelijke Vergadering besprak zaterdag in Lelystad een voorstel van de commissie opleiding predikanten in deze richting, maar nam nog geen definitief besluit. Op 5 juni staat het onderwerp opnieuw op de agenda. De NGK denken al negen jaar na over de opleiding van hun studenten. Reeds vier maal hield een Landelijke Vergadering zich ermee bezig. De huidige situatie is zo dat studenten van de NGK over verschillende plaatsen in Nederland verspreid hun opleiding volgen. Zij studeren óf aan het eigen Nederlands Gereformeerd Seminarie (Amersfoort), óf aan de Theologische Universiteit (Apeldoorn), óf aan de verschillende theologische faculteiten verspreid over het land. Alle studenten zijn wel verplicht de eigen Theologische Studiebegeleiding (TSB) te volgen.

De commissie is -unaniem- voorstander van een eigen deeltijdopleiding voor predikanten die aanleunt tegen Apeldoorn. Ook Apeldoorn heeft met een eventuele aanleuning ingestemd, evenals de studiebegeleiders van de TSB. Tegenstander blijft nog het seminarie zelf dat een verwetenschappelijking van de opleiding tot predikant vreest. Binnen de NGK wordt echter steeds meer de noodzaak van een uniforme opleiding gevoeld, juist om versnippering tegen te gaan.

Prof. dr. K. R. Veenhof, voorzitter van commissie, is verheugd over de instemming van Apeldoorn en de unanieme steun van de TSB. Hij betreurt het wel dat het seminarie niet wil meewerken aan een voorstel dat volgens hem goed is voor de kerken en de studenten. „Het plan garandeert kwaliteit met voldoende ruimte voor wat de kerken zelf belangrijk vinden voor de opleiding. Voordeel is ook dat er geen eigen dure opleiding hoeft te komen. Gezien het feit dat de laatste jaren een klein aantal studenten zich aanmeldt, kan dit initiatief ongewenst isolement voorkomen.”

Het opheffen van het eigen seminarie ligt niet bij alle kerken en afgevaardigden goed. Het algemene gevoelen van de vergadering was wel dat het draagvlak voor de Apeldoorn-optie groeit. Er bleven vragen over handhaving van het eigene van de opleiding, en over mogelijke aantasting van de huidige studievrijheid.

Dr. P. Veldhuizen (Leerdam) vroeg zich op dat punt echter ook af of de NGK wel een identiteit hebben. „Hebben docenten wel tijd om colleges te geven? En is het verantwoord om opnieuw geld te vragen van de kerkleden, temeer daar de begrotingen van plaatselijke gemeenten al zo moeilijk rond te krijgen zijn.”

Er bleven vragen over handhaving van het eigene van de opleiding en over mogelijke aantasting van de huidige studievrijheid.

De TSB-begeleiders kiezen duidelijk voor de TUA, omdat de rijksuniversiteiten zich bij het vak theologie diskwalificeren vanwege de voortgaande ontwikkeling in de richting van een meer algemene godsdienstwetenschap. Ds. H. van der Velde (Hattem) wees nog op de mogelijkheid om meer samenwerking te zoeken met gereformeerd vrijgemaakt Kampen, waar ook de historische wortels van de NGK liggen.

Studenten uit de NGK zijn niet onverdeeld enthousiast over aanleuning tegen Apeldoorn. Binnen het huidige confessioneel-theologische klimaat in Apeldoorn is er te weinig ruimte voor vernieuwende inzichten, vrezen zij. Door het toenemend aantal studenten uit de Gereformeerde Gemeenten zijn Nederlands gereformeerde studenten beducht dat die de collegeonderwerpen, vraagstellingen en discussies zullen bepalen. Ook de TSB-begeleiders erkennen dat door het toenemend aantal studenten uit de Gereformeerde Gemeenten in Apeldoorn de aantrekkelijkheid van de TUA voor Nederlands gereformeerde studenten wellicht zal afnemen.

Dr. A. van der Dussen zei dat de tijd het zal leren of de combinatie van wetenschappelijke theologie en praktisch onderwijs door eigen predikanten in de praktijk zal werken. „Maar het is de moeite waard om daarop in te zetten.”

Prof. Veenhof benadrukte dat het blijft gaan om een opleiding tot praktisch predikantschap. Het Apeldoorn-advies is een klemmend advies, maar het blijft wel een advies, zei prof. Veenhof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer