ChristenUnie: Betere selectie vluchtelingen aan Europese buitengrens
DEN HAAG. De EU moet haast maken met het grondig selecteren van vluchtelingen aan de buitengrenzen van Europa.
Dat stelt CU-Tweede Kamerlid Voordewind, die dezer dagen met hulporganisatie Dorcas in Macedonië verblijft en daar ook heeft gesproken met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.
Het draagvlak voor de opvang in Europese landen, zoals Nederland, kalft af, wanneer arbeidsmigranten, die geen oorlogsvluchteling zijn, ongehinderd mogen doorreizen naar Servië, Hongarije, Oostenrijk en uiteindelijk Duitsland, Nederland en Scandinavië, stelt Voordewind.
„De UNHCR schat in dat er vanaf 21 juni tot op heden zo’n 300.000 migranten Europa zijn binnengekomen, onder meer via de zogeheten Balkanroute die loopt via Turkije en Griekenland, Bulgarije, Macedonië en Servië naar Noord-Europa. Van die groep zijn er slechts 118.000 geregistreerd en geïdentificeerd. Tweederde trekt dus Europa in zonder dat we weten wie ze zijn.”
Een grondige selectie moet ertoe bijdragen dat arbeidsmigranten die niet onder het VN-vluchtelingenverdrag vallen en dus niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning kunnen worden teruggestuurd, voordat ze verder Europa intrekken, aldus het CU-Kamerlid. „Dat is strikt noodzakelijk, anders loopt het ook in Nederland uit de hand. Kijk maar naar wat er afgelopen nacht in Oranje is gebeurd.”
De huidige registratieprocedure in de Europese landen aan de buitengrens omschrijft hij als krakkemikkig. „Hier in Macedonië probeert men nu wel om ’s ochtends vóór het uitdelen van de voedselpakketten gegevens te registreren. Maar zodra mensen in de gaten krijgen dat er een trein komt binnengereden, spurten ze weg om als eerste in te stappen en door te reizen richting bijvoorbeeld Servië.”
Voordewind weerspreekt dat hij alleen maar een voornemen herhaalt dat de Europese asielministers al op 14 september hebben uitgesproken na topoverleg in Brussel: selectie aan de buitengrens en opvang in de regio. „De EU-ministers hadden het alleen over registeren door middel van hotspots en mobiele hotspots. Dat gaat niet werken. Verder willen zij inzetten op opvang in landen buiten de EU, zoals Turkije. Dat loopt ook op niets uit. Zolang Turkije geen EU-land is kan er van daaruit geen sluitende selectieprocedure worden gevoerd. Daarom pleit ik voor snelle investeringen in opvangkampen in Europese grenslanden. Binnen die locaties moet de selectie worden uitgevoerd.”
Volgens het CU-Kamerlid verschilt zijn voorstel ook wezenlijk van het plan waarmee VVD-Kamerlid Azmani onlangs op de proppen kwam. „De VVD wil een hek om Europa zetten en alle vluchtelingen opvangen in de zogeheten veilige derde landen, zoals Jordanië en Libanon. Wij blijven staan voor een ruimhartige opvang van Syrische vluchtelingen en christenbekeerlingen uit landen zoals Iran en Pakistan. Arbeidsmigranten moeten worden teruggestuurd.”